REGION

Dačić: Članstvo u EU način temeljne promjene i modernizacije

Blic.rs

13.6.2018

Sadašnje generacije evropskih lidera dobro shvataju značaj evropske perspektive za ekonomski razvoj i stabilizaciju Balkana, kao što i Srbija razumije članstvo u EU kao način temeljne promjene i modernizacije društva i države, poručio je danas ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Dačić je, otvarajući 2. beogradsku konferenciju, ponovio da je strateški prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji, a put ka članstvu u EU historijska šansa za modernizaciju i promjene, u skladu s evropskim vrijednostima i standardima.

- Balkan i EU su potrebni jedno drugom, što je i osnovna poruka samita u Sofiji. Također, želim da spomenem i važnost pozitivnih poruka iz strategije proširenja, jer određivanje indikativnog datuma za Srbiju i Crnu Goru, kao trenutno najnaprednijih u tom procesu, stvara pozitivan impuls za ubrzanje unutrašnjih reformi - kazao je Dačić.

''S druge strane, u rješavanju kompleksnog pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog Beograda i Prištine, Srbija je od početka posvećena postizanju kompromisnog, pravednog i trajnog rješenja, koje će nesumnjivo doprinijeti stabilnosti i sigurnosti cijelog regiona i Evrope'', istakao je Dačić, koji je konferenciju otvorio zajedno s poljskim ministrom vanjskih poslova Jacekom Čaputovičem.

- Cilj naših napora je da se na Kosovu i Metohiji osiguraju uvjeti za normalan život svih građana, bez obzira na nacionalnost. U tom smislu, posebno nam je važna i dragocjena podrška vaše zemlje - naveo je Dačić.

Odnosi između Srbije i Poljske su, rekao je Dačić, sveobuhvatni i dobri.

- Vjerujem da će se redovan politički dijalog na visokom i najvišem nivou, kao i spremnost za produbljivanje i daljnje jačanje saradnje između naše dvije zemlje nastaviti i za vrijeme Vašeg mandata - kazao je Dačić.

U godinama koje su iza nas Poljska je postala važan ekonomski partner Srbije, rekao je Dačić, ističući da iskreno vjeruje da će Čaputovič učiniti sve da ekonomski odnosi ojačaju i budu dinamičniji, kao i da će sve veći broj poljskih kompanija pronaći svoj interes za ulaganje i poslovanje na srpskom tržištu.

- S naše strane postoji spremnost da se tome značajno doprinese i uvjeren sam da, zahvaljujući obostranim naporima, ali i Vašem ličnom angažiranju, rezultati neće izostati - poručio je Dačić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.