NEZADOVOLJSTVO

Tokom demonstracija protiv novog imena Makedonije: Letjele šok-bombe, flaše i baklje

Autor: Blic.rs
14.06.2018 07:31
A
A
A

Foto: AFP

Ispred makedonskog Sobranja u Skoplju sinoć je održan protest nekoliko udruženja protiv dogovora o promeni imena te zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, što je saopćio premijer Zoran Zaev.

Okupljeni građani blokirali su bulevar 11. oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su Parlament štitile jake policijske snage, javila je agencija MIA.

Kako je prenio portal "Plusinfo", tokom protesta prema policiji je poletio Molotovljev koktel koji se nije zapalio, kao i više flaša, a odjeknula je i šok-bomba.

Demonstranti su bacali i druge predmete u pravcu policije, gorjele su navijačke baklje, skandiralo se "Makedonija, Makedonija" i uzvikivane su uvredljive poruke protiv Vlade Zorana Zaeva. Jednom učesniku protesta je pozlilo, pa je odvezen vozilom Hitne pomoći.

Predsjedavajući udruženja Svemakedonski nacionalni savjet - Makedonijum, Strašo Olumčev, rekao je da su se okupili spontano da bi izrazili revolt zbog onoga što se dogodilo u utorak.

On je naglasio da pravo na odluku o nacionalnim pitanjima ima samo makedonski narod i niko drugi.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov saopćio je ranije da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane.

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u historiji.

Građani, a ne predsjednik Đorđe Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopćila je vlada u Skoplju poslije odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu bivše jugoslovenske republike.

Makedonska vlada saopćila je da žali zbog činjenice da predsjednik Ivanov nije uspio da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu zemlja - Republika Sjeverna Makedonija.