REGION

Potpisivanje sporazuma između Grčke i Makedonije je historijski trenutak za Balkan i Evropu

Blic.rs

16.6.2018

Potpisivanje sporazuma između Grčke i Makedonije bit će "historijski trenutak ne samo za te dvije zemlje već cijeli region Balkana i Evropu - izjavio je danas portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski.

Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena, koji će biti potpisan u nedelju u selu Psarades, na grčkoj strani Prespanskog jezera, riješit će probleme koji su 25 godina blokirali cijeli region, smatra Bošnjakovski.

Bošnjakovski je, u saopćenju proslijeđenom grčkoj agenciji ANA, izrazio uvjerenje da će sve u vezi sa primjenom sporazuma teći bez problema.

- Novi dani su već ovdje - naveo je Bošnjakovski, napominjući da su oni počeli kada je manji broj ljudi, među kojima i premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, izrazio uvjerenje da je rješenje moguće.

-Sporazum je kompromis koji možda neće svi pozdraviti u dvije zemlje - kazao je Bošnjakovski, ističući da su dogovor "apsolutno prihvatile progresivne snage koje vode region Balkana prema napretku".

Nakon potpisivanja sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke, u mjestu Psarades, zvanični sastanak dvije delegacije bit će nastavljen u Oteševu, na makedonskoj strani Prespanskog jezera.

Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli historijski sporazum da Republika Sheverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.