SUKOBI

Sedmorica policajaca povrijeđena, a više građana privedeno na protestima u Skoplju

Špekulira se da je povrijeđeno i troje građana

Fena

18.6.2018

Sedmorica policajaca ozlijeđena su sinoć u nasilnim protestima u centru Skoplja, a špekulira se da je povrijeđeno i troje građana, prenijeli su tamošnji mediji pozivajući se na policijske i bolničke izvore.

Privedeno je, također, 25 demonstranata, a ekipa Hitne pomoći je, na poziv policije, pomogla građanima, ozlijeđenima tokom protesta protiv makedonsko-grčkog dogovora o rješavanju spora oko naziva Makedonije. 

Specijalna jedinica policije je prethodno šok-bombama i suzavcem rastjerala učesnike nasilnog protesta. 

Demonstracije koje su organizirane putem društvenih mreža eskalirale su kada je dio demonstranata koji su se okupili u centru Skoplja, ispred Sobranja Makedonije, počeo da baca kamenje i navijačke baklje, pokušavši da probije policijski kordon.

Mediji su prenijeli da su se pozivu navijačke grupe "Komiti" odazvali građani nezadovoljni dogovorom i politikom vlade Zorana Zaeva, koji su uzvikivali da "ne daju ime Makedonije" i pjevali patriotske pjesme, tražeći i "Vješala za Zaeva".

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kocias (Nikos Kotzias) i njegov makedonski kolega Nikola Dimitrov potpisali su u nedjelju sporazum o okončanju njihovog skoro 30-godišnjeg spora oko imena Makedonije, otvarajući put za bivšu jugoslavensku republiku da se pridruži NATO-u i započne s potezima ka članstvu u EU.

Dokument je potpisan u Psaradesu, na obali Prespanskog jezera, koje je podijeljeno između dvije zemlje i Albanije.

Sporazum čijem su potpisivanju prisustvovala dvojica premijera Zoran Zaev i Aleksis Cipras pozdravili su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima i Rusija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.