DOGOVORI

Sastanak Mogerini, Vučića i Tačija dočekuje se s malo optimizma

Arhiv

Fena

24.6.2018

Za pregovarački sto u Briselu u nedjelju poslijepodne će, poslije tromjesečne pauze, ponovno sjesti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hašim Tači, ali prema dosadašnjim izjavama obje strane, nema optimizma u pogledu mogućeg napretka u višegodišnjem dijalogu čiji je pokrovitelj Evropska unija. 

Beogradski mediji uglavnom su suzdržani u procjenama ishoda današnjeg susreta Tačija i Vučića sa šeficom eurodiplomatije Federikom Mogerini (Federica Mogherini), a prema službenim informacijama, na stolu bi se trebala naći "otvorena pitanja poput – formiranja Zajednice srbijanskih općina, energetike i mosta u Kosovskoj Mitrovici".

Od posljednjih razgovora na tehničkom nivou sredinom marta, kada nije ostvaren nikakav pomak, u međuvremenu su dodatno pojačane tenzije u međusobnim odnosima uz uzajamne optužbe dvije strane o nespremnosti na kompromis.

Vučić nije optimist da će i današnja runda donijeti pomak i već danima tvrdi da Priština pod utjecajem mentora sa Zapada ne želi kompromisno rješenje, dok, iz Prištine stižu signali kako pregovore čim prije treba okončati pravno obavezujućim sporazumom, što bi za Beograd praktički značilo da prizna kosovsku neovisnost i državnost u sadašnjim granicama i bez ikakvih ustupaka srbijanskoj strani.

Istodobno, Beograd insistira na činjenici da kosovska strana nije primijenila dosadašnje odredbe briselskog sporazuma iz aprila 2013. prema kojima je, među ostalim, Priština bila dužna formirati Zajednicu srbijanskih općina (ZSO) kao tijela kojim bi kosovski Srbi ostvarili više utjecaja u općinama u kojima su većina.

Kosovski funkcioneri insistiraju da se prije ZSO-a na sto kao važnija tema stavi energetika.

Današnjem trojnom sastanku prethodio je tehnički dijalog započet u petak, poslije kojeg nije saopćeno dovoljno detalja da bi se moglo zaključiti ima li nagovještaja napretku ili ne.

Prije susreta Mogerini - Vučić - Tači, šefica eurodiplomatije imat će odvojene bilateralne susrete s predsjednicima Srbije i Kosova, a analitičari su vrlo suzdržani u ocjenama može li današnji susret značajnije utjecati na primjenu ranije postignutih sporazuma.

Vučić i Tači drugi put tokom godine sastaju se u ovom formatu, a Vučić je prije odlaska u Brisel poručio kako nema prevelika očekivanja, ali da je riječ o "prigodi da se iznesu i zastupaju interesi Srbije" te naglasi "spremnost Beograda za kompromis".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.