ŽESTOKA REAKCIJA

Plenković odgovorio Šešeljevom sinu: Jabuka ne pada daleko od stabla

Vrlo je oštro odgovorio Šešelju

Fena

26.6.2018

Zastupnik srbijanske Radikalne stranke Aleksandar Šešelj, sin osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, pokušao je u utorak u raspravi u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope provocirati hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji mu je oštro odgovorio da je on "živući primjer izreke da jabuka ne pada daleko od stabla".

- Koliko ja razumijem, Vijeće Evrope se bori za demokraciju i vladavinu prava. Danas pred sobom imamo čovjeka koji glorificira Jasenovac, koncentracijski logor za 700 hiljada Srba, Židova i Roma, koji glorificira Blajburg, lidera neonacističkog režima u srcu Evrope koji tretira Srbe kao građane drugog reda - rekao je Šešelj prije nego što ga je prekinula predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Lilijan Mari Paskvar (Liliane Maury Pasquier).

- Moram vas prekinuti. Molim vas da poštujete gosta i promijeniti ton, na što sam vas i jučer upozorila - rekla je Paskvar.

Premijer Plenković, koji je održao govor i sudjelovao u raspravi u Parlamentarnoj skupštini, vrlo je oštro odgovorio Šešelju, nabrojvši činjenice o programu i statutu stranke kojoj pripada i koju je utemeljio njegov otac.

- Što se tiče komentara zastupnika Šešelja, mislim da je on živući primjer izreke da jabuka ne pada daleko od stabla. Vi predstavljate političku stranku čiji program i statut, a što ova Parlamentarna skupština treba znati, promiče program „velike Srbije“, koja bi uključivala teritorij Bosne i Hercegovine i Hrvatske - rekao je Plenković, čiji je odgovor pozdravljen pljeskom delegata iz parlamenata članica Vijeća Evrope.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.