SLUŽBENA TAJNA

U Beogradu odgođeno suđenje policajcima u slučaju napada na Vučića u Potočarima

B92

4.7.2018

Pred Višim sudom u Beogradu je za 10. septembar odgođeno suđenje dvojici policajaca, osumnjičenih za odavanje službene tajne.

Riječ je o službenoj tajni u vezi s njihovim aktivnostima prilikom posjete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima u julu 2015. godine, kada je bio napadnut.

S ovog suđenja je na početku glavnog pretresa u maju isključena javnost.

Viši sud je krajem maja, na prijedlog Tužilaštva, odlučio isključiti javnost iz razloga “nacionalne sigurnosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu”, jer će u toku postupka biti iznošeni povjerljivi podaci i informacije koje predstavljaju službenu tajnu.

Sud, međutim, može u toku postupka preispitati svoju odluku i eventualno otvoriti postupak za javnost.

U ovom slučaju sudi se policajcima Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću, koji su za odbranu angažirali čak 10 branilaca - obojica po pet advokata.

Milan Dumanović i Mladen Trbović terete se za krivično djelo odavanje službene tajne.

Bili su uhapšeni 31. decembra 2016., a 7. februara su pušteni da se brane sa slobode.

Detalji optužnice još nisu javno saopćeni, a prema pisanju nekih medija, sumnja se da su Trbović i Dumanović, u izjavama za neke medije, 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, prema usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine, kada se dogodio napad na srbijanskog premijera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.