REGION

Životni standard Evropske unije bi tek za 50 godina mogle dostići zemlje zapadnog Balkana

Fena

17.7.2018

Srbiji i ostalim državama zapadnog Balkana bit će potrebno 50 ili 60 godina da dostignu životni standard Evropske unije, navodi se u izvještaju britanske komisije za vanjske poslove, koji je objavljen uoči nedavnog samita u Londonu. 

Perspektiva šest zemalja zapadnog Balkana, kada je riječ o članstvu u EU, u ovom je izvještaju prilično sumorna, a među brojnim preprekama se, osim "hronične ekonomske stagnacije", spominju i konstantni bilateralni sporovi i etnički konflikti, prenosi beogradski "Blic".

- Zapadni Balkan je od nasilnih konflikata devedesetih godina prevazišao brojne probleme, ali tu se dobre vijesti iz ove regije završavaju. On ostaje opterećen čitavim setom isprepletanih problema. Sve se ovo ne može uzeti zdravo za gotovo. Problemi su u međuvremenu pogoršani, a lokalne elite imaju interes da zadrže status quo - navodi se u dokumentu britanske komisije za vanjske poslove.

Također se konstatira da je prije manje od 25 godina na zapadnom Balkanu bio rat te da se "ovdje dogodilo i najekstremnije nasilje prema civilima u Evropi od okončanja Drugog svjetskog rata".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.