REGION

Slovenija: Mladić iz Poreča osuđen zbog namjere terorističkog djelovanja

Ilustracija

Fena

17.7.2018


Mladića iz Poreča koji je krajem januara izazvao velik zastoj na graničnom prijelazu Kaštel-Dragonja koji je slovenska policija zatvorila sumnjajući da je mladić u autobusu ispod sjedišta skrivao bombu osuđen je u utorak na sudu u Kopru na 38 mjeseci zatvora koji je za njegov čin tražilo i tužilastvo, objavili su popodne slovenski mediji.

22-godišnji Loris Brljafa koji je izazvao uzbunu i velike zastoje na prijelazu, iako se pokazalo da nije imao bombu nego je ispod sjedala sakrio lažni eksplozivni pojas kakav obično nose teroristi samoubice, pred sudom je "priznao krivicu za krivično djelo putovanja s ciljem terorizma", objavila je Slovenska agencija STA.

Sudija Julijan Glavina kazao je da se presuda temelji na okrivljenikovu priznanju i drugim dokazima, među ostalim i mišljenju psihijatara da mladić iz Hrvatske u trenutku počinjenja djela nije bio bitno neuračunjiv.

Kako navode slovenski mediji, istraga je pokazala da je Brljafa želio autobusom doći u Ljubljanu "kako bi prestrašio stanovništvo" lažnim terorističkim pojasom, te da se je "radikalizirao" i postao "simpatizer Islamske države i Al Kaide".

Brljafa je pred sudom priznao svoj čin i izrazio žaljenje, te rekao da je "napravio veliku glupost", a izricanju presude nazočio je i njegov otac Branko, objavili su slovenski mediji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.