REGION

Poslanica Evropskog parlamenta Ruža Tomašić: Srbija štiti ratnog zločinca

S. N.

18.7.2018

Europoslanica Ruža Tomašić  upozorila je Evropsku komisiju da Srbija štiti ratnog zločinca!

U poslaničkom pitanju postavljenom institucijama u Briselu ona je napisala da je Spasoje Petković optužen u Hrvatskoj i Francuskoj za ratne zločine.

Pred Županijskim državnim tužilaštvom u Osijeku tereti se da je tokom rata u Hrvatskoj učestvovao u odvođenju i ubistvu sedam civila. Dodatno, tereti se i da je u mjestu Ovčari, kod Vukovara, učestvovao u zlostavljanju i ubistvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice, kada je „usmrtio više osoba”.

- Potrebno je napomenuti da je i Francuska pokrenula istragu protiv te iste osobe s obzirom na to da je na Ovčari usmrtio i francuskog državljanina Žan-Mišela Nikolijera (Jean-Michel Nicolier).

Spasoje Petković uspio je izbjeći krivični progon u Srbiji. Naime, pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu priznao je jedan dio svojih zlodjela te na taj način dobio status svjedoka pokajnika. Srbija mu je nakon toga dala novi identitet te pružila svu moguću zaštitu – navela je Tomašić.

Ona je, potom, upitala je li „Komisija upoznata s time da Srbija štiti ratnog zločinca kojeg Hrvatska i Francuska istražuju zbog zlostavljanja i ubijanja ratnih zarobljenika”?

- U svjetlu srbijanske kandidature za članstvo u Evropskoj uniji, može li Komisija detaljno objasniti koje su tačne obaveze Srbije prema Hrvatskoj odnosno Francuskoj kako bi hrvatsko/francusko državno tužilaštvo bilo u mogućnosti zatražiti njegovo hapšenje i izručenje – upitala je ona na kraju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.