MAKEDONIJA

Zaev: Sve stranke su za referendum o imenu, osim VMRO-DPMNE

Srna

19.7.2018

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da su svi lideri parlamentarnih političkih stranaka u zemlji za organiziranje referenduma za EU i NATO, osim opozicionog VMRO-DPMNE.

Zaev je sinoć, nakon proširenog sastanka lidera političkih stranaka, rekao da je ponašanje lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog, koji je napustio taj sastanak, neozbiljno, neodgovorno i uvredljivo za sve političke subjekte i građane Makedonije.

- Svi koji smo ostali na tom sastanku smo za referendum, a ponašanje Mickoskog demonstrirano u ime VMRO-DPMNE je neozbiljno, neodgovorno i uvredljivo za sve političke subjekte i građane Makedonije - naglasio je on.

Zaev je rekao da je na sastanku, kome su prisustvovali predstavnici 11 parlamentarnih stranaka, razgovaralo o referendumskom pitanju "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora sa Grčkom", prenose makedonski mediji. 

- Referendum treba biti konsultativnog karaktera, a volja građana bit će konačna za sve političke faktore - dodao je Zaev. 

Nakon jučerašnjeg četverosatnog sastanka lidera parlamentarnih stranaka u Klubu poslanika u Sobranju, danas je na prijedlog Mickoskog zakazan novi, ali njemu će prisustvovati lideri četiri vodeće političke stranke u Makedoniji, po dvije iz makedonskog i albanskog političkog korpusa.

Do sazivanja liderskih sastanaka u Makedoniji dolazi zbog toga što VMRO-DPMNE blokira formiranje državne izborne komisije koja treba organizirati referendum na kome bi se građani izjasnili o dogovoru sa Grčkom o nazivu Republika Sjeverna Makedonija.

Lider VMRO-DPMNE Mickoski napustio je sinoć sastanak jer, kako je rekao, njegovoj partiji nije bio jasan koncept zašto sve parlamentarne stranke nisu zastupljene na tom sastanku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.