LJUBLJANA

Slijede li nam novi problemi: Ljekari iz BiH od danas mogu raditi u Sloveniji

FENA

19.7.2018

Slovenske bolnice od danas smiju zapošljavati ljekare specijaliste iz trećih država, nečlanica EU, ali najviše do godinu i uz odobrenje ministra zdravlja. Tako angažiranim ljekarima stručnu garanciju za rad trebat će dati i tri domaća ljekara iste specijalnosti. 

To su omogućile izmjene Zakona o ljekarskoj službi, koje su danas stupile na snagu, a Vlada ih je predložila kako bi doskočila kritičnom pomanjkanju ljekara nekih specijalnosti u vodećim bolnicama.

Direktan povod za donošenje hitnih izmjena bile su nedavne ostavke i odlasci u inozemstvo na Odjelu dječije kardiologije Sveučilišnog kliničkog centra u Ljubljani, zbog čega su morali biti privremeno angažirani kardiolozi iz Hrvatske, Češke i SAD. Osjetljive operacije na srcu kod djece i dojenčadi sa srčanim manama niz je godina obavljao specijalista iz Izraela, a pacijenti su nekad bili slati i u inozemstvo, prenosi Hina.

Vlada Slovenije je objavila da će ministar zdravlja, na temelju zakonskih izmjena, ljekarima deficitarnih specijalnosti, na zahtjev bolnica, moći dati odobrenje za rad na godinu i u slučaju da ne govore slovenski jezik, što je inače uvjet za dobivanje dozvole za rad, ukoliko se pokaže da domaći stručnjaci ne mogu osigurati neprekinuti rad odjela na kojima nedostaje specijalista te u slučaju kad bi zbog takve situacije došlo do zdravstvenog rizika ili smrti pacijenata.

Regulativa za zapošljavanje stranih doktora u slovenskim zdravstvenim ustanovama stroga je u pogledu dobivanja licence jer se od njih traži da aktivno vladaju slovenskim jezikom, a za one iz trećih država u pravilu je još strožija, no zbog kadrovskog deficita u bolnicama napravljen je izuzetak, pa su uvjeti ublaženi.

Slovenski mediji navode, međutim, da olakšavanjem mogućnosti zapošljavanja stranaca u ljekarskoj djelatnosti nisu zadovoljni domaći doktori, pa je njihov sindikat ponovo tražio da sistem plaća za ljekare i doktore stomatologije bude izuzet iz tarifne ljestvice predviđene za javni sektor, kako bi se plaće i uvjeti rada s kojima su nezadovoljni mogli popraviti.

Njihov sindikat Fides tvrdi da nisu protiv stranih kolega, ali da oni koje angažiraju bolnice u nedostatku domaćih dobivaju honorare koji su daleko veći od njihovih plaća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.