REGION

Borut Pahor obavijestio parlament da nema mandatara

Borut Pahor pismeno se obratio parlamentu Slovenije

FENA

23.7.2018


Slovenski predsjednik Borut Pahor obavijestio je parlament da nikoga neće predložiti za mandatara nove vlade jer su mu potencijalni kandidati za tu dužnost priznali da do sada nisu uspjeli okupiti potrebnu većinu od 46 zastupnika u 90-članom Državnom zboru.

Nakon izbora održanih 3. juna, Pahor je mandat ponudio Janezu Janši, čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) dobila 25 zastupničkih mjesta, ali je on odbio mandat, priznavši da za izbor za premijera i svoje vlade u parlamentu nema potrebne koalicijske partnere i 46 ruku, iako se nada da bi se to idućih sedmica moglo promijeniti.

U pismu koje je uputio predsjedniku parlamenta Mateju Toninu, Pahor navodi da ga je o neuspjehu dosadašnjih pregovora s potencijalnim koalicijskim partnerima obavijestio i čelnik Liste Marijana Šarca (LMŠ), iako i on ove sedmice nastavlja s pokušajima osiguravanja većine, s neizvjesnim ishodom.

Tako postizborna situacija u Sloveniji i više od mjesec i po nakon izbora ostaje neriješena, s nesigurnim izgledima za formiranje vlade.

Pahor je u pismu Toninu predložio da se sjednica, na kojoj će se parlament obavijestiti o sadašnjoj situaciji, održi što prije kako bi država stabilnu vladu dobila što prije te kako bi se otklonila prijeteća mogućnost prijevremenih izbora najesen, ako se ne nađe pravo rješenje

Sjednica parlamenta, kako se očekuje, bit će održana u petak, nakon čega nastupa dvosedmični rok u kojem kandidate za mandatara ponovo mogu predložiti - predsjednik države, ali i parlamentarne stranke i grupe koje prikupe 10 zastupničkih potpisa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.