REGION

Radetinu smjenu traži 41 poslanik Skupštine Srbije

Rasim Ljajić

S. NUMANOVIĆ

27.7.2018

Nakon što je Klub Demokratske stranke u Narodnoj skupštini Srbije uputio inicijativu da se Vjerica Radeta, zastupnica Srpske radikalne stranke, smijeni s mjesta potpredsjednice Skupštine, dobili su podršku 41 poslanika.

Inicijativa je uslijedila nakon što je Radeta na Twitteru teško uvrijedila žrtve genocida u Srebrenici i sve normalne ljude, postavivši pitanje ko će sahraniti Hatidžu Mehmedović.

Govor mržnje

- Nedopustivi govor mržnje u izjavi potpredsjednice Skupštine, kojom se svirepo obračunava s nedužnim žrtvama zločina u Srebrenici i vrijeđaju njihove porodice, ugrozio je ugled institucije parlamenta koji ona predstavlja, zbog čega se zahtijeva da je Narodna skupština Republike Srbije hitno razriješi s te funkcije.

Uvrede i bol koje je potpredsjednica nanijela porodicama žrtava, s pozicije potpredsjednice Skupštine, zaslužuju jasnu i hitnu reakciju narodnih poslanika – navedeno je u inicijativi koju je potpisalo 15 poslanika DS-a.

Njima su se pridružili i poslanici Pokreta ''Dosta je bilo'' Saše Radulovića.

- Nedopustivo je da takva osoba bude potpredsjednik parlamenta, demokratske institucije svih građana Srbije. Poticanje i afirmacija govora mržnje su opasni i mogu imati dalekosežne posljedice po naše društvo te su osuda i sankcioniranje ovakvih postupaka izazvanih od nosilaca javnih funkcija neophodni.

Narodni poslanici ''Dosta je bilo'' danas su potpisali zahtjev za Radetinu smjenu s mjesta potpredsjednice Narodne skupštine zbog svjesnog nanošenja bola porodicama žrtava iz Srebrenice - navedeno je u saopćenju.

Podsjetili su i da "ovo nije prvi put da Radeta vrijeđa žrtve i njihove porodice, a takva praksa uobičajena je i kod drugih funkcionera Srpske radikalne stranke".

- Nadamo se da se slični incidenti neće ponavljati, kao i da će aktuelna vlast prestati da potiče i tolerira govor mržnje - navedeno je u saopćenju.

Rasim Ljajić, predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije i ministar, jedan od potpredsjednika Vlade te zemlje, u razgovoru za „Dnevni avaz“ rekao je da će njegova stranka podržati inicijativu.

- SDP nije htio izlaziti s tom inicijativom iz dva razloga. Smatrali smo da u Skupštini postoje stranke koje bi morale tu inicijativu pokrenuti prije bilo koga. Također, htjeli smo izbjeći nepotrebnu politizaciju. Već sam ranije rekao da nema adekvatnih riječi da se osudi čin Radete. Radi se o suviše ozbiljnom, a istovremeno i neizmjerno morbidnom činu. Na njega je nemoguće ne reagirati. Barem nama. Sada se pojavila ova inicijativa Demokratske stranke i mi ćemo je podržati – kaže nam Ljajić.

I Pokret ''Dosta je bilo'' stao je uz demokrate. 

Ova stranka, koja slovi za desničarsku, u svom je saopćenju objavila da podržava zahtjev demokrata da se Radeta smijeni. 

- ''Dosta je bilo'' pružio je podršku inicijativi Demokratske stranke i potpisao zahtjev za smjenu Vjerice Radete s mjesta potpredsjednice Narodne skupštine zbog nedopustivog vrijeđanja i govora mržnje prema žrtvama iz Srebrenice. Nedopustivo je da takva osoba bude potpredsjednik parlamenta, demokratske institucije svih građana Srbije.

Poticanje i afirmacija govora mržnje su opasni i mogu imati dalekosežne posljedice po naše društvo te su osuda i sankcioniranje ovakvih postupaka izazvanih od nosilaca javnih funkcija neophodni - navodi se u njihovom saopćenju.

Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića uputila je pismo svim predsjednicima poslaničkih klubova s istim zahtjevom.

Zatraženo je da se ne održavaju sjednice parlamenta dok Radeta ne podnese ostavku ili ne bude smijenjena sa svih funkcija.

Jovanović je u pismu ocijenio da je Radeta anticivilizacijskim rječnikom napala preminulu predsjednicu Udruženja ''Majke Srebrenice'' Hatidžu Mehmedović, sramno se rugajući njenoj žrtvi i žrtvi njene porodice.

- Radi se o ženi koja je ostala bez muža i dva sina u genocidu počinjenom u Srebrenici. Ono što je uradila Radeta poslije njene smrti je nešto s čime se niko normalan u ovoj zemlji ne može složiti - napisao je Jovanović.

Duboko frustrirana

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka užasnuta je reakcijom Radete na vijest o smrti Hatidže Mehmedović.

- Morbidnost koja izlazi iz svih okvira političkog djelovanja morala bi zgroziti svakog humanog i civiliziranog čovjeka - piše u njihovom obraćanju.

Radeta, navode dalje, "duboko frustrirana, nesretna, netalentirana i po svemu neuspješna političarka, ima pravo na svoje lične mržnje i borbu s vlastitim demonima".

- Ali naše društvo ne smije biti talac bilo čijih političkih i psiholoških poremećaja. Radeta mora biti hitno smijenjena s mjesta potpredsjednice Skupštine Srbije i bez odlaganja joj se mora oduzeti poslanički imunitet. LSV od tužilaštva očekuje da radi svoj posao i pokrene krivični postupak protiv Radete - navedeno je u obraćanju ove partije.

DS, SDP te koalicija u kojoj su LDP i LSV u Skupštini Srbije ima ukupno 34 poslanika. Parlament broji 250 mjesta, a 104 od njih pripada Srpskoj naprednoj stranci. Ova partija

Prva osuda stigla od Radulovića 

Ranije je Radetin tvit među prvima osudio i predsjednik Pokreta ''Dosta je bilo'' Saša Radulović.

- Koliko je ovo bolesno, utroba mi se okrenula. Čojstvo je kada čuvaš druge od zla u sebi. Ovo je čisto, nepatvoreno zlo u najgorem obliku. Ne znam zašto je mene sramota zbog ovoga, a sramota me je. Uvreda je najgora za srpske žrtve – napisao je on na svom Twitter nalogu.

Pokret DJB u Skupštini Srbije ima sedam poslanika. 

Za sazivanje posebne sjednice potrebna 84 poslanika

Prema Poslovniku o radu Skupštine Srbije, da bi se raspravljalo o smjeni Radete, potrebno je da 84 poslanika potpišu takav zahtjev.

Iako su neki od čelnika Srpske napredne stranke, poput predsjednice Parlamenta Srbije Maje Gojković ili ministrice u Vladi Srbije Zorane Mihajlović, oštro osudili objavu Radete, SNS se zvanično nije oglasio.

Njihova šutnja potvrda je onima koji vjeruju da od svega neće biti ništa te da najjačoj stranci u Skupštini odgovaraju ne samo ovakav već i brojni drugi degutantni istupi radikala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.