REGION

Adem Demaći u prisustvu više hiljada građana sahranjen u Prištini

Na sahrani je prisustvovalo hiljade građana

CDM

28.7.2018

Aktivista za prava Albanaca s Kosova Adem Demaći, koji je u četvrtak preminuo u 83. godini, sahranjen je danas u prisustvu više hiljada građana i uz najviše državničke počasti na groblju palih boraca u naselju Velanija u Prištini.

Ceremonija sahrane započeta je komemoracijom na Trgu Skenderbeg, u prisustvu najvišeg državnog vrha Kosova, predsjednika Albanije Ilira Mete i političkih predstavnika Albanaca iz regiona, nakon koje je kovčeg s tijelom Adema Demaćija, u pratnji velikog broja građana, ispraćen ulicama Prištine do groblja palih boraca.

Na groblju se od Adema Demaćija oprostio njegov dugogodišnji saradnik Seladin Novosela, a gardisti Kosovskih bezbjedonosnih snaga ispalili su počasne plotune.

Prethodno je u govoru na komemoraciji predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio da je Adem Demaći bio simbol otpora i albanski zatvorenik broj jedan u bivšoj Jugoslaviji i Evropi, koji je proveo 28 godina u zatvoru. Tači je kazao da je Demaći život posvetio velikom cilju, slobodi i nezavisnosti Kosova.

On je kazao da se Kosovo oprašta od kolosa samoodricanja, dok se svijet oprašta od evropskog Mendele.

- Životni ideal Adema Demaćija bio je ujedinjenje Albanaca. Osnovni princip njegove političke filozofije bio je zasnovan na ideji da prvi korak slobode i oslobođenja treba preuzeti od sebe. Adem Demaći bio je slavni rat Oslobodilačke vojske Kosova - kazao je Tači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.