Hašim Tači tvrdi da podjele Kosova neće biti, ali će doći do korekcija granica

Blic.rs
31.07.2018 16:01

Iako je kategorički demantirao da će biti podjele, kosovski predsjednik Hašim Tači potvrdio je da će biti korekcija granica.

Na pitanje novinara KTV-a, šta znači uvođenje tzv. Preševske doline u dijalog između Beograda i Prištine u Briselu, Tači je rekao da vjeruje "da je ovo prilagođavanje granica između Kosova i Srbije, nakon priznanja Kosova od Srbije", prenosi "Koha".

- Imat ćemo korekcija granica. Kako radimo sa svim zemljama regiona, i kako smo uspjeli postići sporazume o razgraničenju sa Crnom Gorom i Makedonijom, u slučaju uzajamnog priznavanje sa Srbijom, imat ćemo državne granice. Ima gotovo 400 kilometara granice sa Srbijom - rekao je Tači, koji je uvjeren da će Kosovu u tom pogledu pomoći i NATO.

On je rekao da pitanje podjele Kosova nikada nije bilo tema, a razgovore o tome naziva "lažnim vijestima".

- Neće biti sile koja će primorati Kosovo da uopće razgovara o razdvajanju - naveo je on i rekao da će se raditi na tome da konačni sporazum bude u skladu sa Ustavom Kosova.

Međutim, kazao je i da to neće biti "Ahtisari plus plan", odnosno da neće biti rješenja koja će izaći van prijedloga za rješenje statusa Kosova izaslanika OUN-a Martija Ahtisarija.

Moramo postići dogovor što je prije moguće kako bismo imali uzajamno priznanje - kazao je kosovski predsjednik, i naveo da rješenje ne treba odlagati "kao što smo uradili za vojsku i demarkaciju".

- Svijet nas ne čeka, gleda u nas. SAD i EU žele da se postigne sporazum sa Srbijom. To mora biti put nade i hrabrosti da se donose odluke. Kosovo već tri decenije pregovara sa Srbijom i nema razloga za oklijevanje u dijalogu - naveo je Tači i istakao da Parlament odobrava ili odbija konačan odgovor o eventualnom sporazumu između Kosova i Srbije.

Kako je kazao, tekuća debata će osnažiti i ohrabriti sve aktere da rade sa najvećom odgovornošću "za normalizaciju odnosa sa državama Kosovo i Srbija". Također, dodao je i da kultura debate, koja se približava konsenzusu, sve više raste.

- Pokazali smo velike rezultate u Rambujeu, gdje smo kao kosovska delegacija bili odgovorni i dijelili odgovornost. Čak i tada, imali smo različita mišljenja, ali smo dobili razlog zbog čega se dogodilo bombardiranje, a Kosovo osvojilo slobode. Srbija se također borila s Hrvatskom, i sporazumom su došli do toga da imaju zajedničko priznanje. Još moramo raditi napornije u smislu dobrosusjedskih odnosa kao preduvjeta da postanem dio EU - rekao je Tači.

On je naveo da "samo ulaskom u NATO i EU, ima smisla za državnost Kosova", navodi "Koha".

NA VRH