KOSOVO

Haradinaj upozorio Srbe na Kosovu: Odgovorit ćemo na eventualni pokušaj proglašenja autonomije

Arhiv

Srna

3.8.2018

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj upozorio je Srbe na sjeveru Kosova da će biti odgovoreno na njihov eventualni pokušaj da proglase autonomiju.

- Niko nema pravo da preduzme unilateralnu akciju - rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare nakon sjednice kosovskog vijeća za sigurnost i dodao da se neće tolerirati kršenje zakona Kosova.

Haradinaj je rekao da će sutra radna grupa moći podnijeti izvještaj o nacrtu statuta zajednice srpskih općina, prenose prištinski mediji.

Prema njegovim riječima, čekalo se na ispunjenje te obaveze iz Brisela kako bi prištinske vlasti bile sigurne da je statut ''Zajednice srpskih opština'' u skladu sa kosovskim zakonima.

Prištinski mediji navode da je sjednica kosovskog Vijeća za sigurnost uslijedila dan nakon što su se pojavile navodne informacije da će Srbi sa sjevera pokrajine sutra proglasiti autonomiju, u odgovor na to što Priština nije formirala ''Zajednicu srpskih opština''.

- Ako neko izlazi iz kosovskih zakona i ugovora, zakon će raditi, nema dileme, dobit će svoj odgovor. Što se tiče sjevera, uvijek smo pozdravili dolazak svakog građanina svijeta u bilo kom dijelu Kosova, a svako ko ulazi na teritoriju Kosova s ciljem ometanja javnog reda i mira dobit će odgovor u skladu sa zakonom - rekao je Haradinaj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je otvoreno pismo Srbima na Kosovu u kojem je istakao da Priština, iako sutra ističe rok, neće preduzeti ništa na formiranju ''Zajednice srpskih opština'', te zamolio Srbe da ne čine ništa što bi moglo poslužiti kao izgovor za akcije protiv njih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.