GODIŠNJICA

Kolinda Grabar-Kitarović: Agresor je u Bosni i Hercegovini doživio potpuni poraz

N1

N1

5.8.2018

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je danas u Kninu da su Hrvatska i Bosna i Hercegovina povezane i da će njena zemlja i dalje podržavati evropski put BiH. Dodala je da je ''potpuni poraz agresor doživio u Bosni i Hercegovini''.

Posebna je čast biti danas u Kninu, istaknula je predsjednica, čestitavši Dan pobjede i kazavši da je to bilo potpuno zajedništvo hrvatskog naroda i vojnika te je poručila da vrijednosti patriotskog zajedništva ''moramo prenositi budućim generacijama''.

- ''Oluja'' postaje školski primjer uspješno vođene operacije. Ne smijemo zaboraviti domovinski rat i hrvatske branitelje. Vrijednosti moramo prenositi budućim naraštajima, to dugujemo i našim braniteljima. Koliko možemo kad smo složni, pokazali su i naši nogometaši. Veličanstvena pobjeda, a potpuni poraz agresor je doživio u BiH i uspostavljen je mir koji i danas traje. I pripadnici HVO-a su dali nemjerljivi doprinos. Vrijednost patriotskog zajedništva je ključ za naše buduće naraštaje. Ulaganje u odbranu i sigurnost nije trošak, već ulaganje u budućnost - kazala je i dodala:

- Domovinski rat pokazao je karakter hrvatskog vojnika. Na tim odlikama odgajamo i nove naraštaje hrvatskog vojnika i danas se ističu u svojim rezultatima i misijama širom svijeta. Hrvatska će podupirati evropski put BiH, a to uključuje i potporu svim izbjeglim i proganim Hrvatima u BiH. Igramo iznad kategorije male zemlje, i to ne samo u nogometu - rekla je predsjednica.

Podsjećamo, u Kninu se danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 23. godišnjica ''Oluje''.

Uoči obilježavanja 23. godišnjice operacije ''Oluja'', srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, odajući poštovanje stradalim Srbima, rekao kako je operacija motivirana mržnjom prema Srbima te da jaka Srbija neće više nikada dopustiti nikakve ''Oluje''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.