ZAHLADNJELI ODNOSI Ne može biti govora o normalizaciji odnosa dviju država

Zbog Vučićevog poređenja Hrvatske s nacističkim režimom, Grabar-Kitarović ne želi u Srbiju

Jutarnji list
07.08.2018 09:40

Foto: Arhiv

Nakon što su zahladnjeli odnosi između Srbije i Hrvatske, posebno zbog izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je usporedio Hrvatsku i Hitlerovu Njemačku, izgledno je da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u skorije vrijeme neće posjetiti Srbiju, iako postoji poziv predsjednika Vučića, navodi ''Jutarnji list''.

Najpristojnijim diplomatskim rječnikom, slijedi duboko zahladnjenje odnosa sa Srbijom, na neodređeno vrijeme, a to, recimo, znači da nema govora o posjeti hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Srbiji, iako postoji poziv predsjednika Vučića. Isto tako, neko vrijeme ne treba očekivati niti susrete viših vladinih dužnosnika Hrvatske i Srbije, komentirao je visoki hrvatski državni dužnosnik za ''Jutarnji list''.

- Srbijansko vodstvo je strahovito uzrujala prisutnost Izraela i SAD na obilježavanju ''Oluje'' jer vlasti u Beogradu već dugo uvjeravaju tamošnju javnost kako Srbija ima sve više saveznika. Onda vide izraelske pilote iznad Knina i svima je jasno da to nije istina, nego je Hrvatska u puno boljoj poziciji. Osim toga, Vučić ima golemi interni problem, a to je priznanje Kosova pa kupuje srbijansku javnost ovakvim nacionalističkim istupima. A sve dok to radi, ne može biti govora o normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske u koje spadaju i politički susreti na najvišim nivoima - objasnio je sagovornik ''Jutarnjeg lista''.

Uostalom, kako piše list, problemi postoje i između dvije vlade jer je u aprilu Vlada Srbije proglasila hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića nepoželjnom osobom kao recipročan odgovor na hrvatsku zabranu ulaska u Hrvatsku srbijanskom ministru odbrane Aleksandru Vulinu, nakon što je on izjavio da o njegovom dolasku u Republiku Hrvatsku "može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije (tj. Aleksandar Vučić), a nikako hrvatski ministri".

NA VRH