REGION

Slovenski policajci pili s maloljetnicom pa joj dali da vozi policijsku maricu

Ilustracija

Index.hr

7.8.2018

Trojica mladih slovenskih policajaca suspendirana su zato što su maloljetnu prijateljicu najmlađeg od njih u kasnim noćnim satima "provozali" u policijskom kombiju, pri čemu su joj dopustili da vozi "maricu" iako nema vozački ispit, a svi su zajedno pili alkohol, objavili su slovenski mediji, a potvrdila i policijska uprava Kranj, na čijem se području incident i dogodio.

Tridesettrogodišnji policajac i njegov pet godina mlađi kolega, kao i 20-godišnji policijski pripravnik na čiju su ideju prošle sedmice pozvali njegovu maloljetnu prijateljicu, već su u disciplinskom postupku, a budu li uz to optuženi i osuđeni za nesavjesno ponašanje tokom dužnosti, mogli bi biti kažnjeni i s tri godine zatvora ili novčanom kaznom, objavili su u utorak televizijska stanica POP-TV i Slovenski radio. 

Iz policije tvrde da suspenzijom mladih policajaca žele javnosti dati na znanje da je neodgovorno ponašanje policajaca na dužnosti nedopustivo, a onima koji su još u procesu dvogodišnjeg obrazovanja za tu službu na ljubljanskoj policijskoj akademiji da se takvi prekršaji i zanemarivanje dužnosti neće tolerirati te da nije slučajno što tokom školovanja imaju čak 300 nastavnih sati etike i lekcija o ljudskim pravima, prenose slovenski mediji.

Policijska postaja Kranj potvrdila je da se radi o policajcima koji djeluju na njihovom području i da su u suspenziji zbog disciplinskog prekršaja, a prijeti im i otkaz i mogućnost krivične prijave.

Kako navode mediji, za incident s maloljetnom djevojkom koja je policijskim vozilom upravljala na autocesti, nakon što je cijelo društvo konzumiralo alkohol, saznalo se tako što je ona cijeli događaj snimala pametnim telefonom i objavila na društvenim mrežama. 

To je primijetio jedan policajac, koji radi u unutrašnjoj kontroli policije, te je tražio da se slučaj ispita. Nakon toga djevojka je pozvana na informativni razgovor u policiju, gdje je sve priznala, navode mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.