Hašim Tači: Nema podjele Kosova

POSTIĆI SPORAZUM Dok traju pregovori

Hašim Tači: Nema podjele Kosova

Predsjednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio kako neće biti podjele Kosova niti autonomije za Srbe. 

Na konferenciji za medije kosovski predsjednik je rekao da je pod korigiranjem granica podrazumijevao samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu, ali da istovremeno ne bude podjele Kosova niti autonomije za kosovske Srbe, prenose beogradski mediji.

- Mi treba da učinimo maksimalne napore da na kraju postignemo završni mirovni sporazum. Ja sam opredjeljen da postignemo sporazum i nakon zahtjeva predstavnika Preševske doline predložio sam korekciju granice sa Srbijom, kao jedine mogućnosti za legitimiranje zahtjeva (Preševske) doline. To podrazumijeva ne podjeli Kosova, ne autonomiji za Srbe - kazao je Tači.

Po njegovim riječima, korekcija granica podrazumijeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medvedja Kosovu i to treba da bude transparentan i miran proces između Srbije i Kosova.

Ponovio je da će Kosovo izvršiti obvezu u odnosu na sporazum o Zajednici općina sa srpskom većinom "uz poštovanje Ustava i sporazuma iz Brisela".

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je prije toga danas da se granice ne pomjeraju riječima već jedino ratom.

- Današnja realnost je epilog ratova. Otvaranje teme granica je za mene neprihvatljivo - rekao je Haradinaj u Valoni u Albaniji gde je u službenoj posjeti, prenose kosovski mediji.

On je rekao da Beograd ima jednu retoriku, Priština drugu, "ali da se granice ne pomjeraju riječima".

 

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH