RANGIRANJE

Najpoželjniji grad za život je Beč, hrvatskih nema ni među 140, a nama najbliži je Beograd

Arhiv

tportal.hr

14.8.2018

Austrijska prijestonica Beč najpoželjniji je grad za život na svijetu. S trona je svrgnuo prošlogodišnjeg vladara ove laskave titule australski Melburn.

Čak tri najpoželjnija grada za život među prvih deset se nalaze u Australiji i tri u Kanadi, dok su na toj listi tek dva evropska, Beč i Kopenhagen. 

Dok je austrijska prijestonica Beč trenutno najpoželjniji grad za život, prema najnovijem istraživanju "The Economista" koje je objavio i "The Daily Mail", najmanje poželjan je, pak, sirijski Damask. Svoje mjesto među 40 poželjnih ove godine nisu našli ni London ni Njujork.

Istraživanjem je obuhvaćeno 140 gradova svijeta, a ocjenjivala se održivost, zdravstvo, kultura, okoliš, obrazovanje i infrastruktura. Njime nije obuhvaćen niti jedan hrvatski grad, a nama najbliži je Beograd, koji je završio na 82. mjestu. Od gradova u hrvatskoj okolici najbolje je rangirana mađarska Budimpešta (34.), dok je bugarska Sofija završila na 79. mjestu. 

Kanadski gradovi su u samom vrhu ljestvice, kako globalno tako i unutar regije, jer ih je čak tri među top deset.

Najpoželjniji američki grad je Honolulu, dok je Njujork tek na 57. mjestu.

 U Latinskoj Americi najpoželjniji je argentinski Buenos Aires, koji je završio na 67. mjestu, dok je u tom kraju najmanje poželjan venecuelanski Krakas (126.).

Najoštriji pad za čak 21 mjesto u odnosu na prethodna istraživanja doživio je San Juan zbog infrastrukture i dva uragana koja su prošlog septembra poharala Porto Riko.


Hong Kong

U Aziji je Hong Kong doživio dramatičan pad na listi prije tri godine zbog povećanog straha od nemira takozvane "Kišobran revolucije", ali se sad oporavio i upisao se na 35. mjesto.

Azijsku ljestvicu prošle godine je prvi puta predvodio Singapur, koji je nadmašio regionalnog suparnika Hong Kong, ali tek s marginalnom razlikom od 0,1 posto u ukupnom poretku.

Bliski Istok, Afrika i Azija imaju deset najslabije rangiranih gradova prema ovom istraživanju zbog nasilja, kriminala, terorizma, rata i građanskih pobuna što igra vrlo važnu ulogu.

Uz sirijski Damask, najmanje poželjni gradovi za život na svijetu su Daka u Bangladešu, Lagos u Nigeriji, pakistanski grad Karchi te Port Moresbi u Papui Novoj Gvineji.

Roksana Slavčeva (Roxana Slavcheva), urednica istraživanja, rekla je kako je "globalno ovo bila godina mnogih promjena. "

- Nije samo Beč svrgnuo Melburn kao najpoželjniji grad, nego je ukupno 77 gradova doživjelo promjene u ocjenjivanju. Povratak relativnoj stabilnosti, nakon nekoliko terorističkih napada i incidenata te građanskih nemira širom zapadne Evrope i Sjeverne Amerike, značilo je da samo devet od tih gradova bilježe pad u tom periodu - rekla je Slavčeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.