REAKCIJE

SAD: Beogradu i Prištini ostavljamo da se dogovore, ali neće imati neograničenu slobodu

FENA

17.8.2018


Nakon duže šutnje o špekulacijama oko mogućeg dogovora Beograda i Prištine koji bi značio izmjene granica, oglasila se i Ambasada SAD u Prištini.

Podsjetimo, u nekoliko navrata strani mediji, analizirajući moguće rješenje odnosa Srbije i Kosova, spominjali su opasnost od porasta novih tenzija na Balkanu zbog moguće promjene granica na Balkanu. Kao jedan od razloga naveli su i taj što je američka administracija, dolaskom Donalda Trampa, izgleda pustila regiju "niz vodu".

Kako je iz Ambasade u Prištini saopćeno tamošnjoj "Gazeti express", SAD će ostaviti dvije strane da postignu sporazum, ali će Beogradu i Prištini "jasno biti da neće imati neograničenu slobodu djelovanja".

Američka ambasada pozvala je Beograd i Prištinu da naprave stabilan dogovor i da ne stvaraju tenzije na Balkanu, odnosno da "postignu sporazum koji je održiv, stabilan i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj zemlji u regiji".

Iz Američke ambasade naveli su i da će pustiti strane da se dogovore, dodajući kako će pažljivo i ozbiljno promatrati ono o čemu će se strane saglasiti, a zatim izjasniti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.