RAZGRANIČENJE Na zahtjev Ramuša Haradinaja

Kosovo počelo pripreme za demarkaciju sa Srbijom

Vučičeva i Tačijeva stajališta osporena u javnosti

Fena
20.08.2018 15:39

Foto: Twitter

Kosovo je počelo pripreme za demarkaciju sa Srbijom, objavila je u ponedjeljak Radio-televizija Srbije, pozivajući se na izjave kosovskih dužnosnika prištinskim medijima.

Pripreme za obilježavanje linije sa Srbijom počele su "na zahtjev kosovskog premijera Ramuša Haradinaja (Ramush Haradinaj)" prikupljanjem faktografske dokumentacije i izradom strategije, izjavio je predsjednik Komisije kosovske vlade za demarkaciju granice Shpejtim Bulliqi.

Navodeći kako "postoje određene promjene graničnih linija koje su se dogodile u pojedinim razdobljima", on je rekao da su sve te promjene "pokrivene dokumentacijom i političkim odlukama iz određenih vremenskih razdoblja"

Prema navodima prištinskih medija, očekuje se da bi na sljedećem sastanku kosovskog predsjednika Hašima Tačija (Hashim Thaci) i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Briselu moglo biti "razmotreno i pitanje granične korekcije".

Tači je u nekoliko posljednjih izjava upotrijebio izraz "korekcija granica", dok Aleksandar Vučić istovremeno govori o potrebi "razgraničenja" s Albancima, ali su njihova stajališta osporena i u srbijanskoj i u kosovskoj javnosti, među ostalim, i uz ukazivanje na ustavna prava i obaveze dvojice predsjednika koje ih ograničavaju da ne mogu nastupati kao "slobodni strijelci". 

Radio-televizija Srbije prenosi i ocjene prištinskih analitičara koji pozivaju na oprez u raspravi o demarkaciji, upozoravajući kako "niti jedna kosovska institucija nema pravo odlučivati o teritoriji, savezima, miru, vanjskom dugu, izuzev Skupštine Kosova".

NA VRH