Upozorava da zaista postoji opasnost od zamrznutog konflikta na Kosovu

Petrič, nekadašnji šef OHR-a u BiH: Potrebno je za svagda raščistiti postjugoslovensku situaciju

Smatra kako će septembarski sastanak u Briselu između Vučića i Tačija biti ključan

Avaz.ba
21.08.2018 19:05

Foto: Arhiv

Bivši specijalni poslanik Evropske unije za Kosovo i nekadašnji šef OHR-a u BiH, Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) vjeruje da bi naredni sastanak u Briselu Aleksandra Vučića i Hašima Tačija mogao biti ključan.

- Mogu da zamislim format nalik Dejtonskom sporazumu i zalažem se da se u to uključi i Rusija, kako bi se jednom za svagda raščistila postjugoslovenska situacija i kako bismo se fokusirali na vitalna politička i ekonomska pitanja i budućnost Evropske unije - ocijenio je Petrič.

On je za beogradski dnevni list ''Danas'' kazao da smatra kako će septembarski sastanak u Briselu predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, biti ključan i da se iskreno nada da će doći do postizanja sporazuma u skorije vrijeme.

- Nisam u ličnom kontaktu sa njima, ali sam čitao neke od njihovih izjava. Hajde da podržimo hrabre političke odluke u korist naroda kojih se to tiče - istakao je Petrič. 

Petrič je dodao da poštuje mišljenje njemačke kancelarke Angele Merkel o nepromjenjivosti granica na Balkanu, ali imajući u vidu komplicirani dijalog između Beograda i Prištine, ubijeđen je da treba pažljivije slušati političke donosioce odluka u tim dvjema prijestolnicama.

Kako ističe, poslije dogovora o rješenju konflikta Grčke i Makedonije o imenu, koji je trajao 26 godina, sada preostaje posljednji neriješeni historijski konflikt između Srba i Albanaca, gdje se otvara šansa, smatra, možda posljednja u godinama koje dolaze.

Petrič upozorava da zaista postoji opasnost od zamrznutog konflikta na Kosovu, navodeći da bi to bilo u interesu pojedinih političkih aktera – i domaćih i međunarodnih – da nastave da destabiliziraju države u regionu.

- Hajde da učinimo sve da to spriječimo - kaže Petrič, napominjući da postoji mogućnost da bi naredni saziv Evropske komisije mogao izbjeći da riješi pitanje Kosova, jer prethodni saziv to nije učinio.

- Tajming za donošenje odluke jeste, dakle, od suštinske važnosti - naglašava Petrič.

NA VRH