REGION

Predsjednici pet slovenskih stranaka potpisali koalicijski sporazum

Miro Cerar novi ministar vanjskih poslova

Arhiv

Fena

29.8.2018

Predsjednici pet slovenskih stranaka liberalnog centra i ljevice potpisali su u srijedu koalicijski sporazum o saradnji u budućoj vladi koju će voditi mandatar Marjan Šarec (LMŠ).

Sporazum su, uz Šarca, čija stranka u Parlamentu ima 13 mandata, potpisali predsjednik Stranke modernog centra (SMC) Miro Cerar, predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec i bivša premijerka Alenka Bratušek, koja vodi istoimenu stranku SAB (Stranka Alenke Bratušek).

Šarec je, nakon potpisivanja sporazuma, kazao kako svaki od koalicijskih partnera u budućoj vladi ima iskrenu namjeru da "učini nešto dobro za Sloveniju", no da Vladu na tom putu čekaju napori i teški izazovi.

U slovenskom parlamentu s 90 zastupničkih mjesta pet stranaka koje učestvuju u budućoj vladi imaju 43 zastupnika pa je vlada formalno manjinska, što se dogodilo prvi put od osamostaljenja države. Parlamentarnu većinu osigurat će joj na temelju posebnog partnerskog protokola opoziciona stranka Ljevica (L), koja je odlučila da u Vladu neće ući.

Šarec je, u izjavi za novinare nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma, rekao da je zadovoljan što su tromjesečni razgovori o formiranju većinske koalicije na kraju urodili plodom. Odbacio je kritike da njegova vlada zbog velikog broja stranaka u koaliciji neće biti stabilna i učinkovita i da neće biti dugog vijeka.

- Vjerujem da smo danas svi postigli ono što smo željeli i da će Vlada u roku dvije sedmice početi djelovati - rekao je.

Slovenski analitičari navode da će prioritet nove vlade biti sređivanje stanja u javnom zdravstvu te da ju već na jesen čekaju teški pregovori sa sindikatima javnog sektora koji su proljetos štrajkali, a očekuju veće povećanje plaća, što im je obećala prijašnja vlada.

Prema mišljenju analitičara, na planu vanjske i evropske politike od nove vlade ne očekuju se bitne promjene, prenosi Hina.

Nezadovoljstvo nekih privrednici, osobito privatnih poduzetnika, izazvale su najave nove koalicije o poreznoj reformi u okviru koje bi se među ostalim znatno povećali porezi na dobit iz kapitala, na dividende, nekretnine i štednju.

Šarec će, prema najavama u petak u Parlament i formalno uložiti listu ministarskih kandidata, kako bi iduće sedmice bili ispitani na odgovarajućim parlamentarnim odborima, a glasovanje o novoj vladi predviđa se za 13. septembar.

Kako se očekuje, u novoj vladi dosadašnji premijer Miro Cerar bit će ministar vanjskih poslova, dosadašnji šef diplomtije Karl Erjavec ministar odbrane, bivša premijerka Alenka Bratušek ministrica infrastrukture, a prvak socijaldemokrata i dosadašnji ministar poljoprivrede Dejan Židan već je izabran za predsjednika novog parlamenta.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.