REGION

Dačić: Priština izgubila podršku velikih

Izjavu Plenkovića o poštivanju granica ocijenio kao licemjernu

Arhiv

Srna

30.8.2018

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Priština izgubila podršku "velikih" i da se Albanci teško mire s novim stavovima.

Dačić je istakao da veliki korak predstavlja činjenica da su njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Tramp (Trump) razgovarali o Kosovu i dali podršku za razgovore koji vode rješavanju tog pitanja.

On je za "Blic" rekao da je to dokaz da su se promijenile svari, i to u korist Srbije.

- Veliki pomak je u pitanju i dokaz da su se promijenile stvari. Ipak, teška borba nam još predstoji, a od tih na koje treba i dalje utjecati najbitnija je Njemačka - naglasio je Dačić.

Komentirajući izjave iz Prištine, poput one Hašima Tačija da se protivi etničkim granicama, ali da "nije naivan i da zna da Srbiji odgovara da ne žuri s neizbježnim priznanjem Kosova", Dačić je ponovio da je Priština izgubila podršku i da nema više stava da je sve riješeno.

- Oni to nikako da shvate, zato tako tragično shvataju sve ove izjave iz svijeta, kao i povlačenje priznanja - rekao je Dačić. 

On je ocijenio licemjernom izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je "za poštivanje granica" uz pozivanje na mišljenje Badinterove komisije.

- Kad je riječ o Badinterovoj komisiji, ona je govorila o međurepubličkim granicama, nigdje nije spominjala pokrajine, tako da su svi koji su priznali Kosovo to uradili protiv stava Badinterove komisije. Tu spada i Hrvatska i licemjerno je da se oni pozivaju na tu komisiju - poručio je Dačić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.