REGION

Beograd spreman za pronalaženje kompromisnog rješenja s Prištinom

Brnabić upozorila predstavnika EU na kršenje Briselskog sporazuma

Arhiv

Srna

30.8.2018

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Beogradu Semom Fabricijem (Sam) da je Beograd spreman za pronalaženje kompromisnog rješenja s Prištinom.

Ona je istakla da Srbija nije zadovoljna činjenicom da Priština ne radi na implementiranju sporazuma, prije svega kada je riječ o Zajednici srpskih općina (ZSO) kao okosnici Briselskog sporazuma.

Brnabić i Fabrici razgovarali su na sastanku u Beogradu o situaciji u regionu zapadnog Balkana i dijalogu Beograda i Prištine, saopćeno je iz Vlade Srbije.

Ona je navela da Ministarstvo pravde i Vlada Srbije posvećeno rade na završetku novog teksta ustavnih amandmana i usaglašavanjem s preporukama Venecijanske komisije.

Brnabić je objasnila da je ovo važan posao na kojem su predstavnici Vlade Srbije intenzivno radili u proteklom periodu i izrazila uvjerenje da će tekst uskoro biti završen i proslijeđen parlamentu na usvajanje.

Fabrici je ocijenio da je za Srbiju ključan napredak u oblasti reforme pravosuđa i vladavine prava, kao i provođenje svih obaveza u pregovaračkom procesu iz poglavlja 23. i 24.

Kada je u pitanju donošenje medijske strategije, premijerka Srbije je objasnila da se vodi kontinuirani dijalog Vlade i predstavnika medijskih udruženja.

Ona je ocijenila da budući dokument treba omogućiti i garantirati sigurnost predstavnika medija i njihovo pravo na nesmetan rad, ali uz poštovanje zakona.

Tokom sastanka napomenuto je da će krajem sedmice za saobraćaj biti otvoren Žeželjev most u Novom Sadu, uz prisustvo komesara za pregovore o proširenju i susjedsku politiku EU Johanesa Hana (Johannes Hahn), u čiju je izgradnju Unija uložila više od 30 miliona eura.

Brnabić je izrazila zahvalnost na finansijskoj podršci EU i dodala da očekuje da će obnovljeni most doprinijeti jačanju srbijanske ekonomije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.