PRIŠTINA Premijer Kosova na današnjem sastanku s Tačijem

Haradinaj: Složili smo se da nema podjela teritorije sa Srbijom

U toku dana očekuje se i obraćanje predsjednika Kosova

Beta/Avaz.ba
30.08.2018 13:46

Foto: Arhiv

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas izjavio da su se na sastanku kod predsjednika Kosova Hašima Tačija dogovorili da u finalnom dijelu procesa normalizacije odnosa sa Srbijom ne može biti riječi o razmjeni teritorija, javili su danas prištinski mediji.

Agenciji Beta je nezvanično potvrđeno da su na sastanku kod predsjednika bili i predsjednik Skupštine Kosova i zamjenici premijera Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši.

Očekuje se da se danas povodom ovog sastanka oglasi i Tači.

Predsjednik Kosova Hašim Tači nema podršku ni dvije stranke vladajuće koalicije za promjenu odnosno korekciju granica, dok istovremeno opozicija zahtijeva održavanje vanredne sjednice Skupštine Kosova na kojoj će se zabraniti predsjedniku Kosova da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podjeli ili o korekciji granica.

Protiv podjele ili korekcije granica su se izjasnile i Alijansa za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska inicijativa zamjenika premijera Fatmira Ljimaja, koje su dio vladajuće koalicije.

Haradinaj je jučer izjavio kako se u dijalogu sa Srbijom teži pravno obavezujućem sporazumu o međusobnom priznanju i da granica i teritorij nisu teme o kojima se može razgovarati i da niko na Kosovu nema mandat da o tome diskutira.

Poslanik Skupštine Kosova i generalni sekretar Socijaldemokratske inicijative Bilal Šerifi se oštro suprotstavio ideji o podjeli ili korekciji granica i pri tome istakao da je posljednji trenutak da političke snage i institucije Kosova izađu s jedinstvenim stavom o pokušajima da se na stolu razgovora u Briselu stavi i pitanje teritorijalnog integriteta Kosova, kao i da Hašim Tači ne predstavlja nikoga osim samog sebe.

Opozicione stranke Demokratski savez Kosova, Samoopredjeljenje i Socijaldemokratska partija Kosova su prikupili potpise i predali zahtjev za održavanje vanredne sjednice 4. septembra, tri dana prije susreta predsjednika Kosova i Srbije u Briselu.

NA VRH