SARADNJA Insistirala na obnovi političkog dijaloga sa Srbijom

Kolinda Grabar-Kitarović zove Vučića u Hrvatsku

Poručila da će i dalje insistirati na rješavanju pitanja nestalih

Srna
30.08.2018 20:44

Foto: Arhiv

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je rješavanje sudbine nestalih u proteklom ratu ključno za normalizaciju odnosa sa Srbijom i da je zato insistirala na obnovi političkog dijaloga sa Srbijom i pozvala u Hrvatsku predsjednika Aleksandra Vučića. 

Kitarović je poručila da će i dalje insistirati na rješavanju ovog pitanja kao ključnog elementa za daljnji dijalog i punu normalizaciju odnosa dvije države te hrvatske podrške ulasku Srbije u EU. 

- Istina o nestalima je politički minimum ispod kojeg niko u Hrvatskoj ne smije da ide - istakla Kitarović na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba u Karlovcu. tokom kojeg je rečeno da Hrvatska traga za 1.922 osobe nestale u proteklom ratu.

Hrvatski ministar za boračka pitanja Tomo Medved rekao je da je ključ rješenja u Srbiji i da je zato predložio sklapanje novog sporazuma o saradnji, prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.  

- Tražimo od Srbije podatke. Oni te podatke i zapisnike imaju i jedan od osnovnih uvjeta kod otvaranja poglavlja 23 za pristup Srbije EU bit će puna saradnja u pronalaženju nestalih - naveo je Medved.

NA VRH