SASTANCI

EU prihvata mogućnost razmjene teritorija Kosova i Srbije

U tekstu ''Politico'' citira se i jedan neimenovani diplomata koji posebno upozorava na BiH

Arhiv

S. NUMANOVIĆ

31.8.2018

Ministri vanjskih poslova 28 država članica Evropske unije brifirani su sinoć u Beču na neformalnom sastanku o prijedlogu za etničkim razgraničenjem i razmjeni teritorija između Kosova i Srbije. 

Kako javlja "Politico", ministri su nevoljko prihvatili stav da se nastave razgovori na tu temu, uključujući i moguće etničke razmjene teritorija.

Ovaj medij, u tekstu pod naslovom "Evropa se bori s novom balkanskom glavoboljom", ističe da je odluka donesena vrlo nevoljko, "jer ministri još ne znaju detalje plana i boje se posljedica po region, a i u širem području".

- Godinama su zvaničnici EU i SAD isticali da bi bilo kakva promjena granica u nasilnom regionu mogla dovesti do aktivnosti zasnovanih na sili da se i druge granice promijene - ističe "Politico". 

Nastavljaju da, "suočeni sa željom obojice predsjednika da prekinu s tabuom, ali i spremnošću administracije predsjednika Donalda Trampa da podrži takav potez, odlučili su da ne mogu odbaciti - barem zasada - takav plan". 

- Nikome se ova ideja ne sviđa. Ali, isto tako, niko nije voljan torpedirati je - piše "Politico".

Novinari ovog lista navode da su Njemačka i Velika Britanija i dalje čvrsto protiv plana predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci). 


- Vlada Velike Britanije smatra da se dogovor o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova treba postići na temeljima priznavanja nezavisnosti i suverenosti dviju država u okvirima sadašnjih granica - saopćio je zvanični London.

"Politico" navodi niz diplomata koji su skeptični da je ideja trgovine dobra i ne vjeruju da će u konačnici biti realizirana.

Citira se i jedan neimenovani diplomata koji posebno upozorava na Bosnu i Hercegovinu.

- Moja država je veoma suzdržana, posebno zbog BiH i mogućih posljedica ovog dogovora po nju. Čelnici jednog regiona u BiH, naseljenog predominantno Srbima, svako malo potežu prijetnje da će se otcijepiti i pripojiti Srbiji. Dakle, ovo je veoma riskantno - navodi on.

Novinari "Politica", nadalje, prenose da je komesar za proširenje EU Johanes Han (Johannes Hahn) načelno podržao razgovore o razmjeni teritorija, ali i postavio nekoliko uvjeta.

- On nije "s nokta skinuo" opciju trgovine teritorijama, ali insistira na tome da takvo rješenje mora ići u paketu s garancijama da nema drugih promjena granica u regionu - navodi list.

Citira se i pismo trojice nekadašnjih visokih predstavnika predvođenih Pedijem Ešdaunom (Paddy Ashdown) u kome se zahtijeva odbacivanje te ideje te stav premijera Kosova Ramuša Haradinaja (Ramush) da trgovine teritorijama nema i da je jedini pobjednik cijele te priče - Vladimir Putin.

Na kraju, "Politico" navodi riječi nekoliko ministara vanjskih poslova EU, koji kažu da nisu odbacili mogućnost dogovora Tačija i Vučića i o razmjeni teritorija samo zato što smatraju da se njih dvojica neće nikada dogovoriti ni o čemu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.