BEČ

Ivica Dačić na neformalnom skupu ministara EU: Albanci ne žele dogovor

Veoma rano govoriti kada će i hoće li uopće doći do kompromisnog rješenja

Arhiv

S. N.

31.8.2018

Srbija je posvećena tome da dođe do kompromisa između Beograda i Prištine. To bi bilo u najboljem interesu srpskog i albanskog naroda i doprinijelo bi stabilnosti čitavog regiona. Dogovor bi značio otvoreni put evropskih integracija i članstvo u EU.

Međutim, veoma je rano govoriti kada će to biti i hoće li uopće doći do kompromisnog rješenja, pošto nisam siguran da i druga strana to želi - prenio je novinarima u Beču ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Zajedno sa šefovima diplomatija Crne Gore, Makedonije, Albanije i Turske, on je jutros prisustvovao neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova 28 država članica EU.

Kako su objavili evropski mediji, ministri su brifirani o pregovorima Hašima Tačija (Hashim Thaci), predsjednika Kosova, i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o teritorijalnom razgraničenju i etničkoj razmjeni teritorija između dvije države.

Novinari izvještavaju da su ministri EU "nevoljko prihvatili da podržaju nastavak tih razgovora" te dodaju da oni ne vjeruju da se Beograd i Priština "i o čemu mogu dogovoriti".

"Politico" je citirao jednog neimenovanog diplomatu Unije, koji posebno upozorava na Bosnu i Hercegovinu.

- Moja država je veoma suzdržana, posebno zbog BiH i mogućih posljedica ovog dogovora po nju. Čelnici jednog regiona u BiH, naseljenog predominantno Srbima, svako malo potežu prijetnje da će se otcijepiti i pripojiti Srbiji. Dakle, ovo je veoma riskantno - navodi on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.