ODGOVORI

Veber: Njemačka je odlučna, nema promjene granica na Balkanu, podjele Kosova ili zamjene teritorija

Ističe da Beograd danas pokušava stvari vratiti na stanje prije 2013.

Bodo Veber

Deutsche Welle

31.8.2018

Promjena granica i razmjena teritorija – to je sve češći diskurs u dnevnoj politici posljednjih sedmica. I to ne samo na Balkanu, gdje bi se to eventualno trebalo dogoditi, već i u zvaničnom Berlinu i Briselu.

Bodo Veber (Webber), njemački politikolog i ekspert za Balkan, ovako interpretira ono što je kancelarka Angela Merkel rekla nakon nedavne posjete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Berlinu. 

- Njemačka će čvrsto stajati na svojim pozicijama i neće biti promjene granica na Balkanu, podjele Kosova ili pak zamjene teritorija - kaže Veber.

On za DW naglašava da je to bila centralna poruka, iako su, priznaje, izjave Angele Merkel bile nešto mekše nego 13. avgusta.

Naime, njemačka kancelarka je tada, nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, rekla da je "teritorijalni integritet zemalja zapadnog Balkana utvrđen i nedodirljiv". 

- I to se mora stalno ponavljati, jer stalno postoje težnje da se ipak priča o granicama. To ne možemo da radimo - rekla je tada Merkel.

"Mogerini dovela dijalog u krizu"

Pa ipak, o promjenama granica i dalje se priča. Veber smatra da je promjena granica potpuno nepotrebna, s obzirom na to da je "dijalog imao veliki uspjeh 2013., kada je Srbija bila skoro dovedena dotle da prizna da je ostala bez Kosova, ukoliko Kosovo izrazi želju da se integrira u Evropsku uniju".

Njemački ekspert u razgovoru za DW smatra da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini (Federica Mogherini) ta koja je dijalog dovela u krizu. 

- Rezultat te krize je da su pale sve crvene linije, odnosno da se ne reagira na prelazak crvenih linija, što govori o slabosti EU - kazao je.

Bodo Veber ističe da Beograd danas pokušava stvari vratiti na stanje prije 2013. – sa idejama o razmjeni teritorija, kompromisom Srbije i Kosova, i time da se ne prizna da je Srbija ostala bez Kosova.

Rušilački utjecaj Trampa

- Doduše, zanimljivo je da te ideje prolaze u Briselu i u Sjedinjenim Američkim Državama - tvrdi Veber.

Ipak, dodaje da to, u pogledu Trampove administracije, nije toliko iznenađujuće.

- On prijeti da će uništiti poredak na kojem je Zapad 30 godina mukotrpno, zajednički radio – da ne dozvoli razgraničenja po ento-teritorijalnom principu. Već se tokom raspada Jugoslavije radilo na tome da se zemlje razgraniče po federalnim granicama, ali sa snažnim pravima manjina, što je bio osnovni princip. Ovdje je to sada ukinuto, praktično, preko noći - naglašava Veber.

Njemački politikolog Veber smatra da je istovremeno "demonstrirana slabost Zapada u odnosu na sve moguće nacionaliste na Balkanu. Oni su se, odmah nakon Trampove pobjede, ponadali da će ispuniti svoje nacionalističke agende iz devedesetih".

- Pitanje je šta su Vučić, Tači i Mogerini mislili? Misle li oni zaista da će se to moći provesti? Neće. Njemačka se u tom smislu neće pomjeriti sa svojih pozicija. A to znači da sporazum o razmjeni teritorija ili podjela – čak i da se dogovore – neće proći u Briselu. U ekstremnom slučaju, ako dođe do konflikta, Berlin će stopirati proces pristupanja Srbije, kao i Kosova Evropskoj uniji - izričit je Veber.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.