NA SASTANKU U BEČU

Dijalog Kosova i Srbije okončat će se u narednih nekoliko mjeseci

EU voljna pomoći postizanju dogovora koji će biti pravno obavezujući za obje strane

S. NUMANOVIĆ

31.8.2018

Šta god da bude ishod dijaloga Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Hašima Tačija (Hashim Thaci), predsjednika Kosova, Evropska unija će ga podržati pod uvjetom da on bude u skladu s međunarodnim pravom i odredbama pravnih stečevina Evropske unije (ACQUIS) – poručila je Federika Mogerini (Federica Mogherini) na kraju neformalnog foruma ministara vanjskih poslova 28 država članica EU.

Odgovarajući na jedno od brojnih novinarskih pitanja koja su se ticala mogućnosti razmjene teritorija Kosova i Srbije, visoka predstavnica EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost istakla je da ne može govoriti o detaljima.

- Tokom neformalnog razgovora s ministrima, vidjela sam oko stola jaku podršku za dijalog, za odlučnost Vučića i Tačija u ovoj teškoj situaciji. Jasne su nam teškoće koje su pred nama i sada i kasnije. Imamo opredjeljenje i odlučnost za mogućnost rješavanja jednog od najtežih, ako ne i najtežeg i veoma kompliciranog pitanja koje opterećuje dvije države i 20 godina nakon sukoba.

Za sedam dana nastavljamo dijalog s Vučićem i Tačijem. S obzirom na to da mi potpomažemo dijalog, moram štititi taj proces i strane u njemu, tako da i ne bih komentirala detalje razgovora – rekla je Mogerini.

Odgovarajući dalje na pitanje novinara „The Wall Street Journala“, šta EU može uraditi, ako je i Vašington za etničku razmjenu teritorija, ona je rekla da je EU voljna pomoći postizanju dogovora koji će biti pravno obavezujući za obje strane.

Ona je, na upit novinarke Austrijske novinske agencije (APA), rekla da će dijalog biti okončan prije kraja mandata ovog sastava Evropske komisije, polovinom naredne godine.

- Sporazum na kome radimo je onaj koji će biti pravno obavezujući i riješit će sva otvorena pitanja. Da mi smo odlučni da se pregovori okončaju u narednim mjesecima, do kraja mandata ove komisije. Jeste teško, ali nije nemoguće – istakla je ona.

Mogerini nije precizno odgovorila na pitanje hoće li Srbija, na kraju procesa, morati priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

U više navrata, s obzirom na to da su novinari postavljali vrlo precizna pitanja, ona je ponavljala da se radi na "vrlo teškom i izazovnom pitanju"!

- Vi vrlo dobro znate evropsku historiju. Ona se temelji na prevladavanju i preveniranju bilo kakvih ideja o čistim nacionalnim državama. Nadam se da ovo umiruje sve koji postaju nervozni zbog ideja koje cirkuliraju. Mi ozbiljno radimo da riješimo nešto što je teško, izazovno, ali nije nerješivo. No, do te faze još nismo dotle stigli – istakla je ona.  

Dodala je i da još nikakvi konkretni prijedlozi Srbije i Kosova nisu na stolu.

Nepolitički ples s Putinom

Jedno od rijetkih novinarskih pitanja koje se nije odnosilo na Kosovo i Srbiju, postavljeno je austrijskoj ministrici vanjskih poslova Karin Knajsl (Kneissl).

Dopisnika BBC-ja zanimao je njen ples s Putinom – o čemu su pričali tokom plesa i kakve posljedice taj čin ima po Austriju i EU.

- Ples s Putinom nema nikakve političke ili pravne posljedice. On vrlo dobro pleše, bilo je fino, i to je to.

Diplomatija je mnogo više od prezentiranja tema razgovora i stavova. Ples s Putinom je kao i svaki drugi ples. Kao da sam plesala i s Džeremijem i mnogim drugim muškaricma u mom dosadašnjem životu – rekla je Knajsl.

- Mislim da bi tu trebala stati – intervenirala je Mogerini kroz smijeh.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.