REGION

Vučić i Han na otvorenju Žeželjevog mosta u Novom Sadu

Izgradnja koštala gotovo 54 miliona eura

Tanjug

Tanjug

1.9.2018

U Evropskoj komisiji ocjenjuju da je Žeželjev most ključna karika trans-evropske mreže koja će omogućiti bolju navigaciju duž Dunava, obnoviti putni i željeznički saobraćaj i donijeti novu dinamiku regionalnoj saradnji.

U Novom Sadu danas će preko mosta, na mjestu srušenog Žeželjevog, krenuti i drumski saobraćaj, čijem će otvorenju prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, evropski komesar Johanes Han (Hahn), koji je sinoć doputovao u Srbiju, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i brojni građani.

 - Integracija znači izgradnju mostova, između građana, prošlosti i budućnosti. Ovaj prelijepi most povezuje obale, ali i vašu zemlju s Evropskom unijom i ostatkom svijeta. Aleksandar Vučić i ja smo ovdje zajedno, jer je ovaj most dio vašeg puta ka Evropi. To je simbol evropske budućnosti Srbije - poručio je Johanes Han na početku obraćanja.

Most je od maja već prohodan za željeznički saobraćaj, a simboličnim pomijeranjem čunjeva danas će most biti otvoren i za drumski. Poslije toga, bit će uklonjen privremeni montažni most koji je postavljen 2000. godine.

Ceremoniji svečanog otvorenja prisustvuje veliki broj građana.

Gradonačelnik Vučević ranije je najavio da će sada, nakon "završene priče o porušenim mostovima", pokušati realizirati ideju o izgradnji još jednog, četvrtog novosadskog mosta o čemu će razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi dobio podršku za realizaciju te ideje.

- Most je od velikog infrastukturnog značaja zato što povezuje, ne samo sremsku i bačku stranu već, prije svega, ljude - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Također, gradonačelnik je podsjetio je da se most nalazi na željezničkom Koridoru 10, da treba biti u funkciji brze pruge Beograd - Budimpešta, koja je od značaja i za Srbiju i za Mađarsku, kao i ovaj dio Evrope. Govoreći o cijeni mosta, Vučević je pojasnio da je sa 25 miliona eura finansiran od EU. Isto toliko su zajedno dali pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad, a država je vanredno izdvojila nešto manje od pet miliona eura, kako bi sve bilo završeno, tako da je puna cijena mosta skoro 54 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.