REGION

Haradinaj: Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu

Službeni Vašington poručio da neće stati na put dogovoru

Fena

1.9.2018

Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu, rekao je u subotu u Dubrovniku kosovski premijer Ramuš Haradinaj, u vrijeme kada se aktualizira tema razmjene teritorija između Srbije i Kosova, a za poštivanje postojećih granica izjasnio se i njegov hrvatski kolega.

U svome govoru u uvodnom dijelu današnje konferencije, snažnu poruku protiv promjena granica poslao je kosovski premijer.

 - Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu i moglo bi izazvati nestabilnost i potkopati dugoročna politička i sigurnosna ulaganja u mir na Kosovu i u regiji - rekao je Ramuš Haradinaj.

 Za očuvanje postojećih granica izjasnio se i hrvatski premijer.

- Poruke koje smo danas poslali jesu da se trebaju poštivati granice, da bilo kakvi potresi koji bi mogli dovesti do destabilizacije u našem susjedstvu nisu dobri i stoga moramo voditi računa da postoje neka temeljna načela iza kojih stojimo i kao država i međunarodna zajednica - rekao je u izjavi novinarima Plenković.

Službeni Beograd i Priština vode dijalog pod okriljem Evropske unije, a odnedavno je u sklopu tih pregovora aktuelna tema razmjene teritorija s većinski srpskim odnosno albanskim stanovništvom.

Plenković je tokom nedavne posjete Berlinu rekao da se zauzima za poštivanje teritorijalnog integriteta i da treba biti vrlo oprezan s promjenom granica koje je nakon raspada bivše Jugoslavije potvrdila Badinterova komisija 90-ih.

Službeni Beograd i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručili su hrvatskom premijeru da nije on taj koji će određivati granice Srbije, no Plenković nije usamljen u odbrani granica bivših država, jer mnogi u Evropi strahuju da bi to moglo otvoriti "Pandorinu kutiju" zahtjevima i drugih zemalja za promjenom granica.

Ni njemačka kancelarka Angela Merkel ne podržava promjene granica, no službeni Vašington nedavno je poručio da SAD "neće stajati na putu" takvoj vrsti dogovora i uzajamno prihvatljivom rješenju za obje strane "ako se uspiju o tome dogovoriti", javila je Hina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.