REGION

Mihael Rot: Nove granice na Balkanu ne rješavaju probleme

Ujedinjeni u različitostima

Avaz.ba

3.9.2018

Ministar za evropske poslove u ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Mihael Rot (Michael Roth) na svom Twitter nalogu poručuje zvaničnicima Srbije i Kosova da prekrajanje granica neće riješiti međusobne probleme. 

- Dragi prijatelji na Kosovu i u Srbiji, prekrajanje granica neće riješiti nijedan problem. Takav potez bi otvorio Pandorinu kutiju međusobnih optužbi na etničkoj osnovi. Budućnost zapadnog Balkana je multietnična, multireligijska i multikulturalna. Ujedinjeni u različitostima, to je Evropa - naveo je Rot na Twitteru.

Rot nije jedini koji se oglasio protiv novog crtanja granica na Balkanu. 

Podsjećamo da su se prethodnih dana protiv ovog prijedloga oglasili brojni evropski i svjetski zvaničnici, a između ostalih i bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini: Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), Karl Bilt (Carl Bidlt) i Kristijan Švarc Šiling (Christian Schwarz Schilling). Njemačka kancelarka Angela Merkel se, također, protivi bilo kakvoj promjeni granica. 

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je izjavio: 

- Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu i moglo bi izazvati nestabilnost i potkopati dugoročna politička i sigurnosna ulaganja u mir na Kosovu i u regiji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.