INTERVJU

Duda Balje: Nećemo dozvoliti stvaranje još jedne RS na području Balkana

S Ramušem Haradinajem Bošnjaci imaju dobar odnos, navodi zastupnica Koalicije "Vakat"

Piše: Specijalni izvještač "Avaza" S. Numanović

4.9.2018

Politički predstavnici Bošnjaka na Kosovu kategorički su protiv prekrajanja granica i trgovine teritorijama između Kosova i Srbije. Mi podržavamo dijalog, ali tražimo da budemo u timu Vlade Kosova. Ukoliko bi se neko usudio posezati teritorijama, mi ćemo uraditi sve što možemo da to osujetimo, kaže u razgovoru za "Dnevni avaz" Duda Balje, predstavnica bošnjačkog političkog kluba u Skupštini Kosova.

Ova rođena Novosađanka poslanica je Koalicije "Vakat" u Skupštini Kosova.

Parlament najmlađe evropske države danas raspravlja o imenovanju pregovaračkog tima Vlade Kosova koji će učeestvovati u razgovorima sa Srbijom, pod okriljem Evropske unije.

Balje, koja je na Kosovo došla jer se zaljubila i udala za Bošnjaka čije prezime nosi, ističe da se njeni sunarodnjaci nalaze u "kritičnim područjima koja bi mogla biti predmetom trgovine".

- Bošnjaci žive u Bošnjačkoj Mahali. U nekim špekulacijama o razmjeni teritorija, ona bi trebala pripasti Srbiji. A nas niko ništa ne pita. Imali smo rano jutros sastanak s premijerom Ramušem Haradinajem i on nam je čvrsto obećao da ćemo biti uključeni u pregovaračku delegaciju. Vjerujem da će održati riječ. Barem je naše iskustvo s njim do sada takvo – kaže ona.

Balje ističe i da se njena koalicija, koja je sastavni dio vladajuće većine, protivi i Asocijaciji srpskih općina Kosova.

- Takav stav imamo zato što vidimo nastojanja da to tijelo bude van institucija Kosova i postane nova "Republika Srpska". To ne dolazi u obzir – kategorična je.

Zastupnica Koalicije "Vakat" navodi i da su Bošnjaci "jezičak na vagi".

- Bez nas nema nijedne odluke u ovako politički podijeljenom Kosovu. Mi ćemo podržati formiranje delegacije Vlade Kosova i mandate koji će biti definirani i dograđeni. Ako se odstupi od takvog stava, ako nas se pokuša izigrati, bit ćemo najoštrija opozicija svakoj odluci koja bi mogla pogoršati položaj Bošnjaka i destabilizirati Kosovo i region – najavljuje ona.

U razgovoru za "Avaz" nadalje navodi i da ima veoma dobra iskustva saradnje s premijerom Haradinajem i da razumije poziciju u kojoj je ovaj političar.

- Moram reći da je za nas uvijek otvoren. Svaki problem koji smo imali do sada, koji je mogao, riješio je. Vrlo je otvoren i operativan. On je nešto drugačije u odnosu na moje dosadašnje političko iskustvo - kaže Balje.

Na Kosovu se s izuzetnom pažnjom prati današnja sjednica Skupštine.

Opozicija ne prisustvuje prvom zasjedanju, na kome se glasa o izboru pregovaračkog tima Vlade Kosova za dijalog sa Srbijom.

Najjača politička stranka Kosova Pokret "Samoopredjeljenje" (Vetevendosje) najavio je da će organizirati velike demonstracije ukoliko se dijalog sa Srbijom nastavi.

Aljbin Kurti, lider "Vetevendosje", objavio je da Kosovo treba biti spremno za do sada neviđene demonstracije.

 Bošnjaci su najbrojnija manjina

Prema statističkim podacima, Bošnjaci na Kosovu su najbrojnija manjina. Ima ih, prema rezultatima popisa od prije sedam godina, 30 hiljada.

- Mi smo brojniji i od Turaka i zvanično smo druga nacionalna grupacija, nakon Albanaca. Srbi su bojkotirali popis, tako da zvanična statistika ne zna koliko ih živi na Kosovu. Naravno, realnost je da njih ima više i da jesu najbrojnija manjinska zajednica. Ali, nisu učestvovali na popisu, tako da, striktno formalno gledano, njihova brojnost je bitno manja od naše – kaže Balja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.