INTERVJU

Treba stvoriti tzv. Albansku Federaciju

Najavio je žestoku borbu opozicije i “vrelu političku jesen” u borbi protiv prekrajanja granica u režiji Beograda

Razgovarao: S. NUMANOVIĆ

4.9.2018

Predsjednik Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti veoma je agilan i sveprisutan. Dao je seriju intervjua za kosovske medije u kojima je pozvao na formiranje tzv. Albanske Federacije. Radi se o konglomeratu teritorija na Balkanu koji su naseljeni uglavnom Albancima.

Njegov prijedlog odgovor je razgovorima o razmjeni teritorija koji vode predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači (Hashim Thaci).

- Albanska Federacija ne bi bila zamjena za EU, već jedan veliki doprinos - rekao je, također, Kurti i dodao:

- Mogućnosti su veoma velike, ali koraci minimalni, zašto ne hodati u tom pravcu? Izgleda da je političarima dovoljno visoko mjesto. Ali Albanska Federacija i Balkanska alijansa su dvije veoma različite strane. Moramo stvoriti protutežu Beogradu na Balkanu, a Bugari i Hrvati očekuju od nas da napravimo taj korak. Uvjeravam vas da ćemo biti spremni – rekao je on za kosovske medije.

Najavio je žestoku borbu opozicije i “vrelu političku jesen” u borbi protiv prekrajanja granica u režiji Beograda.

"Samoopredjeljenje" je uzrokovao pravi haos u Skupštini Kosova kada je razgovarano o ratifikaciji granice Crne Gore i Kosova. Cijeli niz sjednica na kojima su zastupnici trebali razgovarati o tome nije održan jer su predstavnici "Samoopredjeljenja" u skupštinsku salu bacali suzavac.

Kurti je u intervjuu za dnevni list "Koha" danas upozorio da Kosovo ostaje bez prirodnih bogatstava, ako se pristane na razmjenu teritorija. Posebno je apostrofirao rudnike "Trepče" kod Kosovske Mitrovice, hidroelektranu na Ibru, kojom se i Kosovo snabdijeva strujom.

- Politika nije geometrija u kojoj možete crtati linije na mapi. Možda je to učinjeno u Africi ili na Bliskom istoku, ali ne može se učiniti u Evropi. Dijalog o teritorijalnim razmjenama je bliži ratu nego miru – poručio je.

Kosovo nije zemlja bogata vodama, toga nam fali, i jezero Gazivode je od vitalnog značaja, smatra on i upozorava: “Ako dignemo ruke od sjevera, dižemo ruke i od Gazivoda.”

Kosovski mediji prenose i da je premijer Albanije Edi Rama podržao stav Evropske unije u pitanju eventualne razmjene teritorija.

No, predsjednik Albanije Iljir Meta kategorički je protiv prekrajanja balkanskih granica, posebno ako se one temelje na etničkom principu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.