Ramuš Haradinaj za lokalne medije: Imamo krizu na Kosovu

REGION Prvi čovjek kosovske vlade izrazio zabrinutost

Ramuš Haradinaj za lokalne medije: Imamo krizu na Kosovu Premijer najmlađe evropske države upozorio da niko nema mandate da pregovara o trgovini kosovskim teritorijem

Niko nema mandate da pregovara o trgovini kosovskim teritorijem, upozorio je jutros premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

On je ponovio stav da je protiv prekrajanja granica na Balkanu i naglasio da to jedino “čini sretnim Putina”.

Govoreći o situaciji u svojoj državi, naveo je da je zabrinut.

- Imamo krizu na Kosovu – izjavio je Haradinaj.

On se osvrnuo i na ponašanje opozicije koja je najavila blokade političkog života Kosova ako se dijalog sa Srbijom nastavi.

Takav je stav ocijenio destruktivnim.

Opozicija, pak, bojkotira prvu vanrednu sjednicu Skupštine Kosova koja bi trebala potvrditi odluku Vlade da se formira pregovarački tim koji će predvoditi Fatmir Ljimaj, jedan od potpredsjednika Vlade.

U timu su ostavljena mjesta i za predstavnike opozicije te nevladinog sektora. No, opozicija, predvođena Samoopredjeljenjem, ne želi biti dio te tvorevine.

Oni smatraju i da je odluka Vlade usmjerena da se osujete nastojanja opozicije da Skupština Kosova donese dokument kojim bi pregovori sa Srbijom mogli ići u smjeru potpunog međusobnog priznanja, a nipošto razmjene teritorija.

No, u Vladi Kosova boje se da će do razmjene ipak doći.

- Sile koje to guraju su prejake. Mi ćemo se, bojim se, suočiti s izborom – uzmi ili ostavi. A, ako odbijemo, to bi moglo imati katastrofalne posljedice po nas. U ovom momentu suočeni smo s izborom između zla i ne znamo koje je veće – rečeno je “Avazu” u Prištini.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH