KOSOVO

Tači: Nećemo imati razmjenu teritorija i naroda i nećemo dopustiti stvaranje RS ovdje

Kosovski predsjednik naveo je i da je moguće da četiri do sedam posto teritorija bude pod upitnikom

S. Numanović

Specijalni izvještač "Avaza" S. Numanović

5.9.2018

Preševo, Bujanovac i Medveđa trebaju pripasti Kosovu. Neće biti prekrajanja granica, neće biti podjele Kosova i neće biti Republike Srpske na Kosovu. Zajednica srpskih općina neće imati nikakve izvršne ovlasti, poručio je predsjednik Kosova Hašim Tači.

On je danas razgovarao s predstavnicima nekoliko desetina nevladinih organizacija Kosova te novinarima u Prištini.

Među prisutnima su bile kako albanske, tako i srpske, bošnjačke, romske nevladine organizacije i mediji.

Tači je više od sat odgovarao na pitanja.

Vrlo je vješto izbjegao odgovor na pitanje šta će Kosovo dati, dok je prilično detaljno govorio o tome šta se dobiva.

- Ovo je historijska prilika. Do proljeća naredne godine, prije izbora za Evropski parlament, imamo šansu da se dogovorimo. Ako tu priliku propustimo, onda ćemo se suočiti s decenijama zaostajanja - upozorio je on.

Najavio je i da će se stanovništvo Kosova na kraju pregovaračkog procesa referendumom izjasniti o tome podržava li dogovor sa Srbijom ili ne.

- Pitanje bi trebalo biti vrlo jednostavno – jeste li za to da Kosovo uđe u EU, NATO, UN, na osnovu sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom. Da ili ne – naveo je Tači.

On je često tokom razgovora s novinarima isticao i da će neuspjeh dijaloga dati zamajac “nezapadnim idejama”. Naveo je i da će konačni dogovor Beograda i Prištine biti urađen uz nadzor Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije. Tači je i stava da, ako za Vašington i Brisel to bude dobro rješenje, onda je dobro i za Kosovo.

Osvrnuo se i na poređenja Kosova i entiteta u BiH Republike Srpske.

- Takve paralele su potpuno neodržive. RS je sastavni dio BiH. Taj entitet ne može postojati izvan BiH. Mi smo suverena država, naše granice postoje. U BiH entiteti se dijele administrativnom linijom. Da je bilo ko u svijetu mislio da bi naša nezavisnost mogla otvoriti put otcjepljenja RS, mi ne bismo mogli biti nezavisni, to nam se ne bi dopustilo – rekao je Tači.

On je naveo i da je granica Srbije i Kosova duga oko 400 km i da je ne jednom korigirana.

Naveo je da je Kosovu oduzet teritorij “u najtežem trenutku, kada je na vlasti bio Aleksandar Ranković, a Albanci masovno odlazili”.

- Oduzeli su nam 13 sela tamo, tri ovdje – rekao je, ali nije precizirao hoće li se baš ta korekcija i napraviti.

Tači je najavio da će timovi za razgraničenje Kosova i Srbije raditi uz eksperte Evropske unije, NATO pakta i SAD.

U jednom momentu izlaganja predsjednik Kosova naveo je i procjenu da bi između četiri i sedam posto teritorija Kosova moglo doći pod lupu tokom razgraničenja sa Srbijom.

Iako je više puta istaknuo da nije siguran da će se konačni dogovor postići, predsjednik Kosova je ipak naveo da vjeruje da će do njega doći.

- Prije ili kasnije, Srbija i Kosovo imat će sporazum, priznat ćemo jedni druge, otvorit ćemo vrata za put k EU i NATO, za stolicu Kosova u UN-u, ubrzani put Srbije k članstvu u Uniju… Cijeli region će biti stabilniji - kaže Tači.

Nakon historijskog dogovora Makedonije i Grčke o imenu, vrijeme je da se jednom za svagda okonča i više od jednog vijeka dugi sukob Albanaca i Srba. A ja pozivam sve građane Makedonije, bez obzira na naciju, da izađu i glasaju za promjenu imena i time otvore put svoje države u NATO i EU – istakao je Tači.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.