REGION

Vučić: Izgleda da Albanci ne žele razgovarati o važnim temama

Vrijeme je da mi odlučujemo o svojoj sudbini, a ne da nam je kroji neko sa strane, poručio je Vučić

Arhiv

B92

5.9.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da predstavnici Prištine neće razgovarati ni o jednom pitanju od suštinskog značaja.

- Vidim da albanski zvaničnici s Kosova neće da razgovaraju ni o Zajednici srpskih općina, ni o Sjeveru, ni o Gazivodama... Izgleda da ne žele da govore ni o čemu od suštinskog značaja - rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje Tanjuga kako vidi najnovije izjave Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja o tome šta za njih nije predmet razgovora.

- Srbija nema vremena za gubljenje i želi da razgovara o svim temama koje su važne za Srbe i Albance - istakao je Vučić.

On, također, ističe da je vrijeme da Beograd i Priština preuzmu odgovornost:

- Vrijeme je da mi odlučujemo o svojoj sudbini, a ne da nam je kroji neko sa strane - poručio je Vučić.

Kako kaže: "Političari nisu izabrani da bi se dodvoravali biračima, već da rješavaju najteže probleme građana."

Iz Prištine, naime, dva dana uoči sastanka Vučića i Tačija, uz posredovanje Federike Mogerini (Federica Mogherini), stižu najave da neće da razgovaraju ni o jednom pitanju koje se suštinski tiče normalizacije odnosa i historijskog dogovora Srba i Albanaca.

Umjesto toga, nude razgovor o "modalitetima postizanja konačnog, pravno-obavezujućeg sporazuma", bez objašnjenja toga šta formulacija o "modalitetima postizanja" praktično znači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.