PRIŠTINA

Opet odgođena sjednica Skupštine Kosova

Zasjedanje Parlamenta zatražio dio vladajuće većine

Avaz

Piše: S. N.

5.9.2018

Sjednica Skupštine Kosova koja je počela jučer, pa šest puta odgađana, trebala je biti održana danas u 14 sati, ali je opet pomjerena za jedan dan. 

Kako je novinarima prenio premijer Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush), sjednica je odgođena, ali precizan termin njenog održavanja nije određen.

Zasjedanje Parlamenta zatražio je dio vladajuće većine, predvođeni Haradinajem, kako bi poslanici potvrdili odluku Vlade da se u pregovore Beograda i Prištine uključe i predstavnici ove instance vlasti.

Vlada Kosova imenovala je petočlani tim te ostavila mjesta i za predstavnike opozicije i nevladinog sektora u njemu. Tim bi učestvovao u pregovorima Srbije i Kosova, bio bi pod upravom predsjednika Hašima Tačija (Hashim Thaci) i ne bi imala pravo pregovarati ni o kakvim razmjenama teritorija.

Haradinaj se protivi planu "korekcije" granica Srbije i Kosova. On je stava da se time pravi opasan presedan i već destabilizira region te da od svega korist ima samo Rusija i njen predsjednik.

Sjednicu bojkotira većina članova opozicije, kao i najveći broj poslanika Srpske liste.

Neusvajanjem prijedloga Vlade o proširenju pregovaračkog tima pokazuje se duboko mimoilaženje unutar kosovskih struktura.

Inače, kako saznaje "Dnevni avaz", u Prištini je danas i visoka delegacija iz Brisela koja priprema susret predsjednika Kosova i Srbije. Vjeruje se da bi on mogao biti "historijski" jer bi dvojica političara mogli predstaviti svoje prijedloge etničkog razgraničenja Srba i Albanaca na Kosovu i u Srbiji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.