Foto: Arhiv

REGION Bivši visoki predstavnik u BiH

Švarc-Šiling: Povlačenje granica na Balkanu devedesetih godina odvelo region u rat

Izjavu komesara EU Johanesa Hana smatra nepromišljenom

Autor: Deutsche Welle
05.09.2018 19:25
A
A
A

Čini se da se jasan stav EU da nema povlačenja granica po etničkom principu, koji je postojao početkom godine, polako razvodnjava.

Izjavu komesara EU Johanesa Hana (Johannes Hahn) tokom susreta s albanskim premijerom Edijem Ramom i premijerom Kosova Ramušem Haradinajem (Ramush Haradinaj), da EU nema ništa protiv korekcija granica, smatram nepromišljenom. Zapanjujuće je da se zvanični stav EU mogao tako preokrenuti - istakao je Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz Schilling). 

Stoji li Njemačka sada sama na principima dosadašnjih načela, međunarodnog prava i važećih zakona? Upozorenja i obećanja da regionalna stabilnost neće i ne smije biti ugrožena novim povlačenjem granica su, nakon dosadašnjih iskustava s etničko-nacionalnim snagama u regionu Balkana, pogrešna procjena i gruba pogreška.

Predsjednik RS Milorad Dodik godinama aktivno radi na razbijanju države BiH.

Pri tome Dodik od EU do sada nije iskusio pokušaj da ga se zaustavi u nastojanju da otcijepi RS i pripoji je Srbiji. Ovdje se ne radi samo o retorici, već o istinskoj provedbi zacrtanih ciljeva. U otvorenom pismu Federiki Mogerini (Federica Mogherini) smo mi, trojica bivših visokih predstavnika, ukazala na ovu krajnje zapaljivu situaciju. 

Bivši visoki predstavnik Švarc-Šiling čudi se kako je u EU moglo doći do takvog zaokreta kojim bi se priznalo prekrajanje granica po etničkim linijama. 

Novo povlačenje granica i razmjena teritorija, koje je najprije Srbija uvela u igru, bazirano je na ideji velikosrpske države. To je devedesetih godina odvelo region u rat i izazvalo strašan genocid.

- Mi ne sumnjamo da će novo povlačenje granica destabilizirati postojeće sporazume u Makedoniji, Crnoj Gori i potkopati zajedničku državu kakva je BiH. Evropsku uniju i Evropu poznajemo dovoljno dobro da bi znali da nas je naša krvava historija naučila da živimo u multietničkim društvima, umjesto da povlačimo nove granice kako bi stvorili monoetničke države. Ideja od nametnute etničke homogenizacije, koja je dovela do progona i masovnih ubistava u Evropi, nikada neće moći biti njemačka pozicija - prenosi list "Welt".