REGION

Švarc-Šiling: Povlačenje granica na Balkanu devedesetih godina odvelo region u rat

Izjavu komesara EU Johanesa Hana smatra nepromišljenom

Arhiv

Deutsche Welle

5.9.2018

Čini se da se jasan stav EU da nema povlačenja granica po etničkom principu, koji je postojao početkom godine, polako razvodnjava.

Izjavu komesara EU Johanesa Hana (Johannes Hahn) tokom susreta s albanskim premijerom Edijem Ramom i premijerom Kosova Ramušem Haradinajem (Ramush Haradinaj), da EU nema ništa protiv korekcija granica, smatram nepromišljenom. Zapanjujuće je da se zvanični stav EU mogao tako preokrenuti - istakao je Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz Schilling). 

Stoji li Njemačka sada sama na principima dosadašnjih načela, međunarodnog prava i važećih zakona? Upozorenja i obećanja da regionalna stabilnost neće i ne smije biti ugrožena novim povlačenjem granica su, nakon dosadašnjih iskustava s etničko-nacionalnim snagama u regionu Balkana, pogrešna procjena i gruba pogreška.

Predsjednik RS Milorad Dodik godinama aktivno radi na razbijanju države BiH.

Pri tome Dodik od EU do sada nije iskusio pokušaj da ga se zaustavi u nastojanju da otcijepi RS i pripoji je Srbiji. Ovdje se ne radi samo o retorici, već o istinskoj provedbi zacrtanih ciljeva. U otvorenom pismu Federiki Mogerini (Federica Mogherini) smo mi, trojica bivših visokih predstavnika, ukazala na ovu krajnje zapaljivu situaciju. 

Bivši visoki predstavnik Švarc-Šiling čudi se kako je u EU moglo doći do takvog zaokreta kojim bi se priznalo prekrajanje granica po etničkim linijama. 

Novo povlačenje granica i razmjena teritorija, koje je najprije Srbija uvela u igru, bazirano je na ideji velikosrpske države. To je devedesetih godina odvelo region u rat i izazvalo strašan genocid.

- Mi ne sumnjamo da će novo povlačenje granica destabilizirati postojeće sporazume u Makedoniji, Crnoj Gori i potkopati zajedničku državu kakva je BiH. Evropsku uniju i Evropu poznajemo dovoljno dobro da bi znali da nas je naša krvava historija naučila da živimo u multietničkim društvima, umjesto da povlačimo nove granice kako bi stvorili monoetničke države. Ideja od nametnute etničke homogenizacije, koja je dovela do progona i masovnih ubistava u Evropi, nikada neće moći biti njemačka pozicija - prenosi list "Welt".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.