KOSOVO

Tači: U Briselu se neće razgovarati o korekcijama granica

Albanski mediji jutros iscrpno izvještavaju o političkim dešavanjima u zemlji

Predsjednik Kosova Hašim Tači

Specijalni izvještač "Avaza" S. Numanović

6.9.2018

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je za kosovske medije da se na sutrašnjem sastanku između njega i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, u Briselu neće razgovarati o granicama, kao ni Zajednici srpskih općina na Kosovu.  

- Razgovarat će se o modalitetima za postizanje konačnog sporazuma - kratko su listu "Zeri" rekli iz Tačijevog ureda. 

Dodali su da "korekcija granica i asocijacija srpskih općina neće biti tema" sastanka kojim će predsjedavati visoka predstavnica i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Komesar za proširenje Evropske unije Johanes Han (Johannes Hahn) vjeruje da se sutra u Briselu neće desiti ništa spektakularno te da će pregovarači razgovarati o "redovnim problemima i pitanjima".

Han je novinarima izjavio i da je "još rano za finalne detalje sveobuhvatnog sporazuma Srbije i Kosova".

Albanski mediji jutros iscrpno izvještavaju o političkim dešavanjima u zemlji.

Najavljene dvije vanredne sjednice Skupštine Kosova još su na čekanju.

Prva koja je počela prekjučer, pa trebala, nakon desetak odlaganja, biti nastavljena jučer, neće početi ni danas.

Druga vanredna sjednica, sazvana na zahtjev opozicije, trebala je isto početi prekjučer, pa sinoć u 19 sati, ali je i njeno održavanje upitno.

Podijeljeno političko društvo Kosova ima problem s kvorumom za održavanje sjednica.

Sjednicu koju je inicirao dio vladajuće većine s ciljem da se u pregovarački tim Tačija ugradi i dio ministara, predstavnici opozicije i nevladinih organizacija, nema kvoruma jer skupštinsko zasjedanje bojkotira većina opozicije. Srpska lista, koja je formalno dio vladajuće garniture, poslala je nekoliko poslanika u Prištinu i oni faktički diktiraju vladajućem sazivu hoće li se sjednica održati.

Opozicija, podjeljenija od vladajućih, ima još veće probleme s kvorumom.

Oni su vanrednu sjednicu Skupštine zakazali da bi na njoj izglasali deklaraciju kojom bi Tačiju zabranili da pregovara o granicama i razmjeni teritorija s Srbijom.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, pak, ne osvrće se puno na nerad tijela vlasti koji vodi.

On je u jutrošnjoj izjavi za ovdašnje medije poručio da bi Vučiću mogao biti zabranjen ulazak na Kosovo. Predsjednik Srbije ranije je najavio da bi do 10. septembra mogao posjetiti Kosovo i razgovarati u Kosovskoj Mitrovici s građanima srpske nacionalnosti.

- Dali smo dozvolu da on može ući i biti na Kosovu. Ali, ako njegove aktivnosti budu destruktivne, ako on bude radio nešto što nije u interesu Kosova, dozvola može biti poništena. Šta će on na Gazivode? Mi ni ne znamo da bi on tamo trebao biti. Šta ima zanimljivo da on gleda na tom jezeru - rekao je Veseli.

On je upozorio da niko ne smije ilegalno ući i boraviti na Kosovu i spomenuo primjer šefa Ureda Srbije za Kosovo Marka Đurića, koji je uhapšen nakon što je preko ilegalnog prijelaza ušao u Kosovsku Mitrovicu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.