STAVOVI Vučić i Tači suočili su se s virtuelnim realnostima koje su pothranjivali

Krenar Gaši, analitičar s Kosova: Demonstracije su savršena simulacija

Da dobiju što više argumenata za novi dil koji pripremaju

S. NUMANOVIĆ
09.09.2018 12:52

Krenar Gaši, analitičar s Kosova

Mislim da ovo što danas gledamo s Kosova je savršena simulacije obje strane s ciljem da dobiju što više argumenata za novi dil koji pripremaju, smatra istaknuti kosovski analitičar Krenar Gaši. 

On je trenutno predavač političkih nauka na Univerzitetu Gent u Belgiji. 

S njim smo razgovarali u vrijeme dok boravi na Kosovu.

Gaši naglašava da su predsjednici Kosova i Srbije Hašim Tači i Aleksandar Vučić "onaj dio elite koji su stvorili odvojene realnosti u obje države".

- Na Kosovu su se ignorirala nastojanja Srbije da izgradi svoju državnost. Ovdašnji političari stalno su poručivali da su "završili sa Srbijom" i da tamošnji političari nemaju nikakve uloge u budućnosti Kosova. U Srbiji su nastavili, pak, održavati "realnost" da se na Kosovu nije promijenilo ništa od 1999. godine.

Te odvojene realnosti su se susretale u Briselu, ali se nikada do sada nisu sudarile. Nedavno sam objavio veliko istraživanje u kojem sam pokazao da je Evropska unija napravila promjenu konteksta problema Kosova i Srbije te se sad pretvara da je već neki dil postignut. Time, kao i vođenjem dijaloga s veoma visokim ambicijama samo se dovelo do ojačavanja separatnih realnosti u obje države.

I onda smo posvjedočili zaokretu predsjednika dviju država. Njihova ideja o razmjeni teritorija i novom crtanju granica iznikla je iz ovih virtuelnih realnosti koje su stvorili. Oni nastoje sebe predstaviti kao realiste koji su u stanju sklopiti pravno obavezujući dogovor i time jednom za svagda riješiti sukob.

Ali sada su se i Vučić i Tači suočili baš s virtuelnim realnostima koje su pothranjivali. Izgleda da očajnički nastoje promijeniti diskurs koji su postavili.

Ovaj "mikro razvoj" događaja, ali i drugi koji će uslijediti, stoga, samo su pokušaj da se ranije postavljeni kurs promijeni - ističe Gaši. 

NA VRH