REGION

Vučić poručio da se neće miješati u izbore u RS

Treba istaći da je predsjednik Srbije ponovo počeo koristiti tezu da je "Srbija garant Dejtonskog sporazuma"

Aleksandar Vučić

Srna

13.9.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, povodom izjave člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da se Srbija ne treba miješati u izbore u Republici Srpskoj, rekao da se lično do sada nije miješao i da ne zna na koga je Ivanić mislio.

- Što se tiče Ivanićeve izjave da Srbija ne treba da se miješa u izbore, lično se do sada nisam miješao ni na prošlim izborima, ni na pretprošlim u Republici Srpskoj i ne znam na koga je to Ivanić mislio - rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je rekao da nije čuo "Ivanića da je to govorio onima koji su se miješali nekada ranije u izbore u Republici Srpskoj".

- Ali možda sam ja pogriješio, pa to nisam vidio. Volio bih da je takvu vrstu pridika držao nekim drugima koji se otvoreno miješaju u izbore u Republici Srpskoj - dodao je Vučić.

Što se tiče izbora u BiH i hoće li kao kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda pobijediti Željko Komšić i Denis Bećirović, Vučić je rekao da prati kampanju, ali ne želi komentirati ništa dok se izbori ne završe.

On je istakao da će Republika Srpska morati opstati zato što je to volja srpskog naroda i zato što je to volja međunarodno-pravnog ugovora kakav je Dejtonski sporazum, a jedan od garanta njegovog provođenja je i Srbija.

Treba istaći da je Vučić ponovo počeo koristiti tezu da je "Srbija garant Dejtonskog sporazuma", iako su ga iz OHR-a, krajem prošle godine, jasno demantirali, poručivši mu da je Srbija samo jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma i da mora poštovati suverenitet svog susjeda.

Kakva je pozicija Srbije u toj priči, potvrđuje stav OHR-a koji tvrdi da Srbija mora kao potpisnica Dejtona poštovati teritorijalni integritet BiH i izbjegavati bilo kakve aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.