REGION Nova koalicijska vlada Marjana Šareca će djelovati kao manjinska uz podršku krajnje ljevice

Slovenski parlament potvrdio novu vladu

Službena primopredaja dužnosti između starog i novog premijera predviđena je za petak

Fena
13.09.2018 20:24

Marjan Šarec

Foto: AFP

Slovenski parlament u četvrtak je na vanrednoj sjednici sa 45 glasova za i 34 protiv potvrdio novu koalicijsku vladu Marjana Šareca, koja će djelovati kao manjinska uz podršku krajnje ljevice. 

Šarec, diplomirani glumac koji je do sada imao iskustva samo u lokalnoj politici kao gradonačelnik općine Kamnik, kao 40-godišnjak do sada je najmlađi premijer u historiji samostalne Slovenije. 

Njegovu vladu sastavlja 5 stranaka ljevice i liberalnog centra i formalno je manjinska, no podršku u parlamentu temeljem posebnog protokola o saradnji osigurava im devet glasova stranke Ljevica (L) koja se večeras suzdržala od glasanja prilikom potvrde ministarske liste.

U novoj vladi učestvuju i stranke iz prijašnje vlade Mire Cerara, koji je potvrđen za novog ministra vanjskih poslova. 

Šarec je prije glasanja u parlamentu kazao da je prioritet njegove vlade sređivanje stanja u javnom zdravstvu te da poziva na konstruktivnost i odgovorno djelovanje svih resora, prenosi Hina.

Bivši premijer Janez Janša, čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) na izborima početkom jula osvojila najviše glasova, ali nije uspjela steći parlamentarnu većinu, kazao je u raspravi pred zastupnicima i novom vladom da je legitimnost Šarecove vlade dvosmislena, dok su zastupnici njegove stranke kazali da novu vladu sastavlja "neuštimani sekstet" u kojem će svoje stavove nametati ekstremno lijeva stranka Ljevica (L) iako ona formalno nije dio koalicije i u Vladi nema ministara. 

Službena primopredaja dužnosti između starog i novog premijera predviđena je za petak, kad će doći i do promjena u Ministarstvu vanjskih poslova, koje od Karla Erjavca preuzima Cerar.

NA VRH