REGION

Đukanović: Ne razumijem zašto Srbija otvara frontove u regionu da bi skrenula pažnju sa epiloga pitanja Kosova

Pitanja od Dejtonskog sporazuma neriješena i danas

Arhiv

Antenam.net

13.9.2018

Komentirajući hajku koju dio medija i visokih zvaničnika Srbije u posljednje vrijeme vodi protiv Crne Gore, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, u intervjuu za Javni servis, rekao je da ne razumije zašto Srbija otvara druge frontove u regionu, da bi skrenula fokus tamošnje javnosti sa epiloga pitanja Kosova.

- Ne razumijem, zato što ćete, kada se taj epilog dogodi morati da oporavljate odnose sa onima sa kojima ste ih u međuvremenu pokvarili, vjerujem bezrazložno - kazao je Đukanović uz opasku da je taj epilog, zapravo, formalizacija onoga što se dogodilo 1999. i da je o tome razgovarao i sa Tadićem i sa Vučićem. 

Kao jedan od činilaca aktuelne kampanje protiv Crne Gore, Đukanović navodi "uviijek živahni srpski nacionalizam" i lidere prosrpskih partija koji, osim političkih interesa, "imaju izdašne finansijske aranžmane" sa Moskvom i Beogradom.

Đukanović smatra da Srbi nisu ni za šta uskraćeni u Crnoj Gori. Optužbe patrijarha Irineja o položaju Srba u Crnoj Gori smatra komplimentiranjem NDH i poluvjekovnom robovanju Otomanskom carstvu i ukazuje da SPC prekograničnim eparhijama "čuva infrastrukturu Velike Srbije" za neka vremena slična onim iz vremena "sramotne Podgoričke skupštine". 

Kao motiv napada na Crnu Goru vidi i predstojeći popis, za koji lideri prosrpskih stranaka traže novac iz Beograda, kako bi vodili kampanju za što veći broj građana koji će se izjasniti kao Srbi.

Govoreći o Javnom servisu i ugovoru sa CGO, navodi da je ta greška narušila pravni sistem Crne Gore, te je ugrozila nezavisnost Javnog servisa. 

- Nije problem napraviti grešku, nije problem otkloniti grešku, ali je problem ta nabusitost sa kojom nam se poručuje, sa nekog portparolskog nivoa iz Brisela, "nemate vi pravo da s pozivom na našu grešku"... šta nemamo pravo? Da promijenimo one koji su sa naše strane učestvovali u toj vašoj grešci? A ta greška nije obična greška, ona je narušila pravni sistem Crne Gore i ugrozila je nezavisnost Javnog servisa. Ovdje nije riječ ni o kakvom evroskepticizmu, nego o pozivu - budimo partneri. Crna Gora EU doživljava kao privilegovanog partnera jer želimo da budemo dio Evropske unije - rekao je Đukanović.

Đukanović kaže i da nema nijednog razloga za organiziranje prijevremenih parlamentarnih izbora, niti za formiranje Vlade izbornog povjerenja. Đukanović je saopćio i da vlast nije dala nijedan povod za izlazak opozicije iz parlamenta, navodeći da je nakon predsjedničkih i lokalnih izbora veći dio opozicionih partija prekinuo bojkot. Đukanović dodaje kako želi da se Parlament kompletira, i poziva na saradnju u okviru institucija bez, kako kaže, ucjena i ultimatuma. 

- Ne vidimo nijedan razlog za organizaciju prijevremenih parlamentarnih izbora. Ne vidim nijednu sličnost sa 2016. Nema nijedan razlog da reanžiramo Vladu i da pravimo Vladu izbornog povjerenja. Ova Vlada ima legitimitet, a i premijer ima pravo na svoj stav o kojem bi razgovarali, ali ponavljam da iz razgovora koje sam imao sa njim znam da je njegov stav identičan mom. Dakle, hoću da kažem da se ne treba nadati nikakvoj vladi izbornog povjerenja, treba se nadati redovnom funkcionisanju crnogorskog političkog sistema, redovnom obavljanju vladinih poslova u susret redovnim izborima koji će biti 2020. - rekao je Đukanović.

Dobar aranžman za Aerodrome koji će počivati na dobrom koncesionom ugovoru sa referentnim partnerom što bi doprinijelo da Crna Gora bude dostupnija, jedan je od ključnih preduslova za dalji turistički i ekonomski razvoj, ocijenio je predsjednik Crne Gore.  

- Nažalost to se u našoj javnosti predstavlja kao dominantno političko pitanje, kao pitanje odnosa u koaliciji, kao pitanje političkih prava ovog ili onog koalicionog partnera. Mislim da je to naopako. Ne želim ni da pomislim da tom pitanju tako pristupa koalicioni partner u vladajućoj koaliciji, mislim na Socijaldemokrate. Mislim da smo svi dovoljno zreli i odgovorni da svakom interesu pretpostavimo nacionalni interes. Veoma važan nacionalni interes Crne Gore, ukoliko želi da ostvari koncepciju dinamičnog razvoja, jeste da sebe učini dostupnijom - istakao je Đukanović.

Na kraju je crnogorski predsjednik kazao da su pitanja od Dejtonskog sporazuma neriješena i danas. 

- Bosna je nefunkcionalna, odnosi između Srbije i Kosova nisu riješeni, i Makedonija je tek u pokušaju da izađe iz blokade na svom evropskom kolosjeku. Želim da ukažem da će od rješavanja pitanja Srbije i Kosova, i Makedonije, uveliko zavisiti stabilnost Bosne. I vjerujem da svi o tome vodimo računa, ali svima bi bilo lakše kada bi riješili ta dva pitanja, da se onda zajedničkim naporima usredsredimo da pomognemo Bosni - zaključio je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.