STAVOVI

Dopustite podjelu Kosova i mirno etničko čišćenje, imat ćete mir

S. NUMANOVIĆ

14.9.2018

- Razmjena teritorija između Srbije i Kosova bilo bi mirno etničko čišćenje. Ali bi, barem, donijelo mir - stav je Čarsla Kapčana (Charles Kupchan) objavljen u The New York Times-u.


U rubrici "mišljenja" ovog lista, autor, koji je bio u administraciji bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame, navodi se da je u pitanju "moralno uvrijedljiv prijedlog koji SAD i EU trebaju podržati".


Kapčan, koji je bio Obamin savjetnik za Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost, dakle vrlo blizak bivšem predsjedniku SAD, ističe da se sjever Kosova treba predati Srbiji, dok bi jug Srbije - "a koliki je to komad, tek treba odlučiti" - bio pripojen Srbiji. Oba ova "komada" naseljena su uglavnom Srbima, odnosno Albancima.


- Efektivno, ova razmjena predstavlja mirno etničko čišćenje. Ipak, to je ispravna stvar koju treba uraditi. Principi trebaju ustuknuti pred pragmatizmom, kako bi se osiguralo postizanje dogovora koji obećava okončanje višegodišnjeg krvoproilića i prekrajanja granica nastalo raspadom Jugoslavije - piše autor.


On navodi i da je ideja o trgovini teritorijama i premještanju stanovništva naišla na žestok otpor u dijlovima zapadne politike. Kancelarka Angela Merkel najodlučnije se suprotstavila tome, a podržale su je stotine nevladinih orgnaizacija s obje strane Atlantika.


- No, vidimo znakove koji ukazuju da su neki zapadni zvaničmnici zagrijani za tu ideju - piše Kapčan.


On navodi i da su, po površini, sjeverni dio Kosova i Preševska dolina gotovo isti. U prvoj živi do 70.000 Srba. U drugoj, barem 60.000 Albanaca.


Autor piše dalje da sjever Kosova može biti predat Srbiji, dok bi Srbija trebala odlučiti koliko će teritorije Preševske doline ustupiti Albancima.


Kapčan ističe i da je za očekivati rast nacionalističkih (pre)tenzija ne samo na Balkanu. Navodi da je za očekivati da se to ponajviše odrazi na Bosnu i Hercegovinu, gdje bi bosanski Srbi pojačali aktivnosti na otcjepljenju, ali i Makedoniji, gdje bi se mogli "probuditi" Albanci.


- Ali, nemamo nigdje drugo na Balkanu konsenzus o prilagođavanju granica na stolu. I ako se on materijalizira, međunarodna zajednica mora naglasiti da je to samo iznimno rješenje - ističe on.

Naglašava i da bi takvo rješenje moglo imati suprotan efekat kojeg se mnogi boje.


- Normalizacija odnosa  Srbije i Kosova mogla bi vjerovatnije dovesti do suprotnog. Srbija je dominantan igrač u regionu. Ako ona riješi probleme s Kosovom, to bi u priličnoj mjeri moglo dovesti do tranzicije od rastućeg proizvođača nevolja u regionu prema zadovoljnom zainteresiranom faktoru. Pomoć Srbije bi bila posebno dobrodošla u obeshrabrivanju Republike Srpske, regiona u BiH dominantno naseljenim Srbima ostavljenim tamo nakon rata 90-ih godina prošlog vijeka, u nastojanjima da se otcijepi - piše autor.


Kapčan zaključuje:


- Predsjednici Srba i Kosovara imaju pred sobom teške pregovore. Ako g. Vučić i g. Taći uspiju postići dogovor, SAD i EU trebaju ga prihvatiti. Nuđenjem primamljviog zelenog svijetla, Vašington i Brisel mogu osigrati ključno ohrabrenje i pomoći izgradnji podrške za sporazum između Kosova i Srbije - zaključuje on.


Zanimljivo je da je ovaj tekst na svom Twitter nalogu podijelio i šef kabineta komesara za proširenje EU Johanesa Hana (Johannes Hahn) Mihael Karničing (Michael Karnitsching). Bez ikakvog komentara, on ga je postavio na ovoj društvenoj mreži ubrzo nakon što je objavljen na portalu The New Yourk Times-a.


Han je, inače, danas u intervjuu za makedonsku novinsku agenciju MIA izjavio da, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, "teritorijalna razmjena" ili "korekcija granica" nije isključena kao "završni dio slagalice".

Ipak, naglasio je da "bilo koje rješenje mora doprinijeti stabilnosti i prosperitetu regiona i da obje strane budu svjesne međunarodnih obeveza i zabrinutosti međunarodne zajednice".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.